Nieuwe brede basis onder christelijke herdenking voor dodenherdenking in Dordrecht

09 maart 2012
Nieuwe brede basis onder christelijke herdenking voor dodenherdenking in Dordrecht

 

DORDRECHT – De Raad van Kerken Dordrecht en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) organiseren samen de christelijke herdenkingsbijeenkomst voor 4 mei. Dit is een nieuwe ontwikkeling in de stad Dordrecht. Hierdoor krijgt de in 1946 begonnen traditie van een bezinningsmoment voor de dodenherdenking weer een stabiele, brede basis.

 

De Christelijk Gereformeerde Kerk Dordrecht/Centrum – hoek Singel/Dubbeldamseweg – stelt op vrijdag 4 mei de kerk beschikbaar voor de herdenking, die om half zeven zal beginnen. De Singelkerk ligt op driehonderd meter afstand van de herdenking op het Sumatraplein.

De voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking Hans Berrevoets en politicus Pieter Verhoeve zijn blij, dat de Dordtse twee organisaties de handen ineen slaan voor 4 mei. Berrevoets en Verhoeve namen in april 2011 op persoonlijke titel het initiatief tot de organisatie van een herdenking  toen enkele weken voor de vierde mei bekend werd dat er geen organisatie meer was om de traditie te dragen.

Na de oorlog droegen eerste kerken de organisatie tot 2002 en daarna de raad voor levensbeschouwing. In 2010 was de laatste herdenking op deze basis in de aula van het Johan de Wittgymnasium aan het Oranjepark. Na 4 mei 2011 kwam er overleg op gang en bleek er een brede samenwerking mogelijk te zijn.

De Raad van Kerken (voorzitter Marcel Roemers) en de stichting RID hebben contacten met veel kerken en geloofsgemeenschappen in de stad. Daarom is er sprake van een breed draagvlak onder de nieuwe organisatie voor de 4 mei bezinning in een kerk en daarna voor de plechtigheden op het Sumatraplein.  De stichting RID ontstond vanuit de gereformeerde gemeente (Julianakerk) en heeft inmiddels bestuursleden uit verschillende kerken. EO presentator Andre Diepenbroek leidt de vergaderingen van de stichting.

Burgemeester Arno Brok woonde vorig jaar de christelijke herdenking in de kerk bij. Hij liet weten achter een bijeenkomst op brede basis te staan. Daarvoor wordt de komende weken een programma gemaakt, waarbij ook jongeren betrokken zijn.  De burgemeester heeft bij meerdere gelegenheden laten weten zeer te hechten aan herdenkingen, waarbij jongeren een rol spelen. Ook op de Essenhof, bij de oorlogsgraven, is vorig jaar al nadrukkelijk voor deze lijn gekregen. Zo krijgt historie ook toekomst.

Net als vorig jaar zal na de bezinningsbijeenkomst in de kerk en de herdenking op het Sumatraplein ook weer een speciaal concert in de Wilhelminakerk zijn.  De Wilhelminakerk ligt op tweehonderd meter van de Singelkerk en ook weer op loopafstand van het Sumatraplein. De stichting bijzondere concerten onder voorzitterschap van Gerard Hovius tekent voor het programma in de Wilhelminakerk. 

Volgens Berrevoets en Verhoeve heeft de stad Dordrecht een stijlvol en breed programma op de avond van de vierde mei, waardoor er echt sprake is van een brede herdenking.  

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.