Wilhelminakerk actief bij dodenherdenking

01 mei 2012

DORDRECHT - Elk jaar houdt Nederland op 4 mei de Dodenherdenking. Tijdens deze plechtigheid herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 4 mei is het om acht uur ’s avonds overal in Nederland tweeminuten stil. Twee minuten, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen zijn en mogen zijn. In Dordrecht vindt de herdenking plaats bij het monument op het Sumatraplein, waar ook de traditionele kranslegging plaatsvindt.

De coördinatie van de werkzaamheden met betrekking tot de Dodenherdenking en andere plechtigheden vindt plaats vanuit het kabinet van de burgemeester, maar het bestuur van het Centraal Comité Oranjedag Dordrecht speelt hierbij een essentiële rol.

Programma Dodenherdenking
Het programma begint met een christelijke herdenkingsdienst, die om 18.30 uur in het kerkgebouw van de Christelijk Gereformeerde Kerk op de hoek Singel/Dubbeldamseweg.

Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht bij de voormalige locatie van het Johan de Wittgymnasium aan het Oranjepark naar het Sumatraplein. Om 19.55 uur begint de herdenking aldaar met een kranslegging namens het gemeentebestuur.

De plechtigheid op het Sumatraplein kent een neutraal karakter. Traditiegetrouw verzorgt Jubal de muziek bij de plechtigheid. Het militaire protocol wordt toegepast en op afroep worden eerst vertegenwoordigers van instanties uitgenodigd om een krans, bloemen of dergelijke bij het monument te leggen, gevolgd door de overige belangstellenden. Dit is in overeenstemming met de nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Het herdenkingsconcert, dat om 21.00 uur in de Wilhelminakerk begint, vormt het einde van het totale programma op 4 mei.

Aanmelding kranslegging
Omdat het leggen van kransen en bloemen bij het monument op afroep gebeurt, is het noodzakelijk dat instanties zich hiervoor van tevoren aanmelden. Zij dienen contact op te nemen met mevrouw Van der Plicht van het kabinet van de burgemeester. Zij is te bereiken via telefoon: (078) 770 4124 of via mail: w.vander.plicht@dordrecht.nl

Ook instanties die traditiegetrouw een krans leggen, worden verzocht contact met haar op te nemen.

Overigens: Een dag later, ook in de Wilhelminakerk, is er het bevrijdingsdag concert. Dat begint om 20 uur in de kerk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.