Dordrecht stimuleert onderhoud woningen

02 mei 2012 door Liesanne
Dordrecht stimuleert onderhoud woningen

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht wil huiseigenaren stimuleren om op tijd onderhoud te plegen. Daarbij richt de gemeente zich met name op Verenigingen van Eigenaren. Het gaat vooral om voorlichting en informatie over onderhoudskosten, planning van meerjarenonderhoud en het versterken van de Verenigingen van Eigenaren.

 
Het college wil het ook mogelijk maken dat eigenaren een laagrentende lening kunnen afsluiten voor het uitvoeren van fors achterstallig onderhoud van wooncomplexen, in combinatie met een aanschrijving voor eigenaren die niet mee willen werken. Het college noemt dit een combinatie van zoet en zuur. Over de mogelijkheid van een lening moet de gemeenteraad nog een besluit nemen. De lening kan nog worden vergroot als de eigenaren meteen energiebesparende maatregelen nemen.
 
Groot onderhoud 
Ruim tweederde van de woningen in Dordrecht is particulier eigendom. Vergeleken bij grote steden als Rotterdam en Den Haag is het onderhoud over het algemeen behoorlijk op orde. Slecht onderhoud is uitzondering. De gemeente verwacht echter dat er de komende decennia veel groot onderhoud nodig is, met name bij woningen van na 1970.
 
Verantwoordelijkheid eigenaar 
Het college ziet onderhoud van de woning als een verantwoordelijkheid van de eigenaar. Maar gezien het belang van goede kwaliteit woningen (ook voor de omgeving) en vanuit het oogpunt van duurzaamheid wil het college eigenaren wel helpen. Daartoe wil het college het bestaande informatiepunt voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) verbreden naar een digitaal Woonloket. Daarop komt allerlei informatie, met name gericht op VVE’s, maar ook onderwerpen die voor andere huiseigenaren van belang zijn.
Met de ondersteuning van Verenigingen van Eigenaren loopt Dordrecht met een aantal andere gemeenten voorop.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.