Driebergen herdenkt 4 mei ook Aart Alblas uit Dordrecht, die omkwam door Englandspiel

03 mei 2012

DORDRECHT – Het verhaal – waarbij de Dordtse geheim agent Aart Alblas (1918-1944) een rol speelde – wordt nog steeds op verschillende plekken in Nederland herdacht.

Het misleidingspel Englandspiel  kosten velen het leven. In Driebergen is er 4 mei  vanaf 15.00 uur een korte herdenking bij de plaquette in de hal van Zorg- en Verpleeghuiscentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat, ter nagedachtenis aan omgekomen zogeheten Englandspielagenten.  Burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waaronder Driebergen valt, zal kort het woord voeren.

,,Zij sprongen voor onze vrijheid”, is de tekst onder de herinneringsplaquette. Alblas was één van hen. Hij sprong in juli 1941 boven bezet Nederland uit een vliegtuig om een verbinding te leggen tussen Nederland en Engeland. Dordtenaren zoals notaris Idema en klasgenoot Batenburg van de Bavinckschool waren in 1941 zijn helpers, tot dat hij voor de eerste keer bijna werd gepakt in Den Haag. Later werd Hagenaar Gerard Hueting zijn helper en zijn zus Pum verloofde zich met de gereformeerde geheim agent.


Driebergen heeft om historische redenen het Englandspiel een plek gegeven.  Op de plek van het huidige Beukenstein aan de Hoofdstraat 57 stond in de oorlog de villa, waar de Nazi Gestapo SS een bureau had met Joseph Schreieder aan het hoofd. Hij maakte in in 1942 ook jacht op Alblas, die op 16 juli in de val liep. Dat is dit jaar zeventig jaar geleden.  Na de oorlog werd Schreieder door de parlementair enquête commissie verhoord en sprak hij uitgebreid over het werk van de Dordtenaar Alblas. De adjudant van koningin Wilhelmina, generaal Van ’t Sant, sprak ook over het werk van Aart Alblas, die voor de Engelse geheime dienst MI6 werkte.
 
De meest gedecoreerde Dordtenaar Aart Alblas was één van de 54 agenten die werd omgebracht in Mauthausen in september 1944. Daar wordt zijn naam op twee plekken genoemd.   Ook de Dordtenaar Henk Sebes, die in mei 1942 als geheim agent / saboteur naar Nederland kwam, wordt daar met naam genoemd. Hij wist door het Englandspiel maar drie dagen uit handen van de nazi’s te blijven.

Ook in kamp Haaren en op het Binnenhof worden de slachtoffers van het Englandspiel in herinnering gehouden. In Haaren is daarvoor op 12 mei weer een bijeenkomst. Alblas is volgens een lijst de tweede geheim agent, die in Nederland terug kwam na Lodo van Hamel. Hij verzorgde ook de verbindingen rond de acties van Soldaat van Oranje. Ook in de recente biografie over Frans Goedhart (de oprichter van de illegale krant het Parool met als schuilnaam Pieter ’t Haen) wordt Aart Alblas genoemd.

In Dordrecht is een brug op de Staart naar Aart Alblas genoemd. Hij woonde aan de Prinsenstraat. Daarom is er een pleidooi gehouden om ook op plek waar hij woonde een plaquette aan te brengen.  In de Wilhelminakerk staat de naam van Aart Alblas op een herinneringsplaquette met anderen van de kerk die in de tweede wereldoorlog omkwamen.

(Hans Berrevoets)
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.