Zaai-acties voor tijdelijke natuur

03 mei 2012 door Liesanne
Zaai-acties voor tijdelijke natuur

DORDRECHT - Vier terreinen op de Staart worden maandag 7 mei ingezaaid met bloemzaden door vrijwilligers van het platform Duurzaamheid Dordrecht.

Leden van de werkgroep Natuur, Voeding en Gezondheid hebben met de gemeente en de imker/bijenvereniging Dordrecht e.o. plekken gezocht waar tijdelijke natuur mogelijk is. Er zijn zadenmengsels samengesteld die vlinders en insecten lokken en daarmee goed zijn voor de biodiversiteit en de bijenstand op het Eiland van Dordt. Komende weken zullen er meer zaai-acties plaatsvinden.

Bij goed weer begint de eerste zaai-actie maandag 7 mei om 14.00 uur op de Kerkeplaat ter hoogte van de gevangenis Dordtse  Poorten. Vanaf ongeveer 15.15 uur wordt gezaaid op het gemeenteplantsoen in de H.P. Kosterstraat. Om 15.45 uur is de zaaiploeg bij het gemeenteplantsoen in de  Wielingenstraat. Rond 16.30 uur volgt een grasstrook bij de HVC aan de Baanhoekweg, een paar jaar geleden nog een vlindervriendelijk bloemenveld. Als er 7 mei te weinig tijd is, gaan de zaai-acties dinsdag 8 mei verder.

De terreinen zijn machinaal gefreesd door een loonwerkbedrijf uit Dordrecht. Medewerkers van Drechtwerk zullen het zaad harken en blokken om de kans op ontkiemen van de zaden te vergroten.

Meehelpen
Mensen die willen meehelpen wordt aangeraden stevige schoenen of laarzen en werkhandschoenen mee te nemen. Als het nodig is, worden de velden van zwerfafval verlost. Voor afvalzakken wordt gezorgd. 

In de lente van 2011 hebben leden van het platform een veld ingezaaid op de Stadswerven bij de hellingen. Dit is inmiddels afgegraven vanwege de toekomstige woningbouw. ‘Tijdelijke Natuur’, onderdeel van de Stedelijke Ecologische Structuur (SES) biedt de mogelijkheid om te zorgen voor meer biodiversiteit in Dordrecht. Het platform is blij met het initiatief van het Ingenieursbureau Drechtsteden dat ook deze zomer, evenals zomer 2011, een bloemenmengsel op een voormalig asbestterrein op de Stadswerven inzaait.

Het platform Duurzaamheid Dordrecht houdt woensdag 9 mei om 20.00 uur het Dordts Duurzaamheidscafé. Het thema is dit keer: nieuw leven voor leegstaande gebouwen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.