Idordt presenteert zich komende week als kandidaat lokale omroep Dordrecht

19 mei 2012
Idordt presenteert zich komende week als kandidaat lokale omroep Dordrecht

DORDRECHT - Idordt zal komende week de plannen presenteren als lokale omroep in oprichting. Initiatiefnemer Marco van Schaardenburg maakt dit via een twitterbericht bekend. Hij heeft oud-raadsleden bereid gevonden mee te werken in zijn bestuur  en programmaraad.

Het commissariaat voor de media, dat zowel de aanvraag van RTV Dordrecht als van Idordt gaat beoordelen, wil de uitgewerkte aanvraag uiterlijk 25 mei binnen hebben.

Als de twee aanvragen door de eerste  selectie heen komen in Hilversum, mag de gemeenteraad van Dordrecht een standpunt innemen. Vijf jaar geleden werd door de politiek gekozen voor RTV Dordrecht in plaats van Media 78. Marco van Schaardenberg heeft in zeer korte tijd een alternatief in de steigers gezet. Dat wordt door waarnemers als een zeer knappe presentatie gezien, waardoor hij als nieuw geluid voor een Dordtse omroep verkiezing zorgt.

 De raad van Dordrecht is ook financieel partij voor de lokale omroep. Daarom is als onafhankelijk informateur oud-VVD-wethouder Nico Maas aan de slag gegaan.  Idordt komt met een volgens de mediawet voorgeschreven Programma Raad, die betrokken is bij de inhoud van de lokale omroep i.o.  Volgens de aanvraag van RTV Dordrecht in Hilversum is de programmaraad aan die kant in de maak. Paul Hendriks, voorzitter van de Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV), is voorzitter.

(bericht dat we eerder publiceerden)

door Hans Berrevoets
DORDRECHT – Oud-wethouder Nico Maas (VVD) stelt  als een informateur een onderzoek in om RTV Dordrecht een goede toekomst te geven. Dat is hoogst actueel.

De omroep dingt samen met Idordt.nl  naar een zendmachtiging voor vijf jaar bij het commissariaat van de media in Hilversum. De bestuurder is aan de slag gegaan op verzoek van de besturen van RTV Dordrecht en Media 78. De gemeente Dordrecht heeft voor deze aanpak met de oud wethouder het groene licht gegeven. In de wandelgangen wordt er rekening mee gehouden dat Maas de nieuwe voorzitter van het omroepbestuur wordt als zijn opdracht slaagt.

Achter de schermen is de laatste weken door bij de twee omroepen betrokken mensen en wethouder mediazaken Piet Sleeking (Beter voor Dordt) gezocht naar een elegante weg om uit de impasse te komen. Formeel is de  gemeente niet aan zet. Volgens de mediawet ligt het initiatief bij de zendgemachtigde.

De situatie rond de omroep kwam op scherp te staan, toen er twee (zakelijke) plannen voor de toekomst bleken te zijn gemaakt.  De gemeente had rond de 70.000 euro beschikbaar gesteld voor het maken van één van de twee plannen. Door de gang van zaken lieten het personeel en de medewerkers van RTV Dordrecht hun ongerustheid blijken.

Nico Maas  -  tussen 1979 en 1987 wethouder van Dordrecht en daarna op directieniveau bij verschillende bedrijven actief -  wordt gezien als een bestuurlijk zwaargewicht. Zijn taak is  om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.  Nico Maas bevestigt zijn rol. Een belangrijke taak is het in kaart brengen van de mogelijkheden tot samenwerking en integratie van de lokale omroep en het onderwijs.
Daarnaast is het de opzet om de omroep, in het licht van de (mogelijke) verlenging van de zendmachtiging voor vijf jaar, weer een goede toekomst te geven. Dat houdt in, dat er een oplossing moet worden gevonden voor de tekorten bij de omroep. De inkomsten en uitgaven zijn al lange tijd in niet in evenwicht. De gemeente Dordrecht houdt met een (subsidie) bedrag van boven de 350.000 euro per jaar  de officieel onafhankelijke omroep overeind. Maas zal tevens kijken naar een bestuur voor de omroep, waarbij hij ook in beeld kan zijn als nieuwe voorzitter.
Maas noemt zichzelf zeker geen kwartiermaker.

Die rol heeft een periode een extern adviseur vervuld, maar zijn rapport bracht geen eensgezindheid. Het zittende bestuur van RTV Dordrecht besloot dat rapport geheim te verklaren en voelde zich gedwongen om met een eigen plan richting Hilversum te gaan. Het markante is dat die stukken bij het commissariaat voor de media zijn gebracht door de voorzitter van media’78, die inmiddels van het toneel is verdwenen.
De gemeente Dordrecht hoopt dat Maas voor duidelijkheid kan zorgen. Dat is ook hard nodig, want uiteindelijk zal de  gemeenteraad op het verzoek van het commissariaat voor de media moeten aangeven of RTV Dordrecht representatief is voor de Dordtse gemeenschap. Op dat moment kan ook een afweging worden gemaakt  van de mogelijkheden die een andere kandidaat in huis heeft: Idordt.nl
Ook in 2007 moest de gemeenteraad kiezen tussen twee kandidaten (RTV Dordrecht en Media’78). De hoop van de gemeente was dat die twee partijen elkaar nu hadden gevonden in de nieuwe aanvraag voor Hilversum. In de wandelgangen is gebleken dat Maas nog het nodige massagewerk moet doen om de komende maanden het vertrouwen tussen mensen te herstellen of een elegant vertrek van enkele spelers mee mogelijk te maken.
Op grond van het redactiestatuut heeft het personeel van RTV Dordrecht een stevige positie.  In de mediawet is een redactiestatuut een eis voor elke lokale omroep. Op basis van het statuut  is er nog geen overleg geweest.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.