Pieter Verhoeve maakt plan voor stadsstrand bij Huis te Merwede in Dordrecht

27 juni 2010

DORDRECHT -Pieter Verhoeve wil een plan maken voor een stadsstrand aan de Merwede nabij het voormalige huis te Merwede. Op www.RTVDordrecht.nl is al een stemming begonnen over dit plan van de volksvertegenwoordiger van de ChristenUnie/SGP.

Pieter Verhoeve gaf ook een uitleg over zijn recreatieplan op de site van zijn fractie in Dordt nav de opening van een nieuwe inrichting bij de historische plek. Verhoeve kreeg voor een nieuwe toekomst van het historische slot enkele jaren geleden als eerste de handen op elkaar bij raadslid Wouter van der Spoel van de PvdA, die ook aan de historische weg blijft timmeren met aandacht voor de geschiedenis van Indische Dordtenaren. Daarom berichten van twee fracties uit de Dordtse  raad:

Bericht ChristenUnie/SGP:
Na eeuwen van verval is de oudste kasteelruïne van Nederland bewaard voor de toekomst. Op 24 juni werd het terrein bij Huis te Merwede officieel in gebruik genomen door wethouder Piet Sleeking en Pieter Verhoeve (ChristenUnie-SGP).

Al eeuwen is Huis te Merwede een markant punt in de skyline van Dordrecht. De restanten van het eens imponerende kasteel vormden een herkenbare en schilderachtige plek. Kinderen speelden er spelletjes, zwommen er in de rivier en er zijn zelfs huwelijksaanzoeken gedaan. Toch werd het terrein steeds smeriger en troostelozer. Hoewel in de jaren vijftig al plannen waren om het verval te stoppen, duurde het tot 2008 voor het zover kwam. Op initiatief van de fractie ChristenUnie-SGP stemde de gemeenteraad in met een herstelplan. De conservatie kwam precies op tijd. Volgens kenners was het cement zo slecht, dat ineenstorting een kwestie van tijd was. Inmiddels zijn de restanten opgeknapt, is het groen netjes aangepakt en een prachtig informatiepaneel geplaatst.

Met onder meer rondleidingen en een roofvogelshow is Kasteel te Merwede weer in gebruik genomen. De initiatiefnemer van de motie, Pieter Verhoeve, en wethouder Piet Sleeking verrichten de officiële openingshandeling.

Volgens Pieter Verhoeve kan het terrein nog aantrekkelijker worden gemaakt. ‘De bewegwijzering kan nog beter. Ook zouden er wat bankjes moeten komen. Verder kan ik me voorstellen dat er onderzocht wordt of de kasteeltoren weer in gebruik genomen kan worden. Dan heb je een prachtig uitzichtpunt in de stad. Verder was Huis te Merwede in de jaren vijftig een geliefde recreatieplaats voor de jeugd, omdat er een leuk strand bij was. Ik studeer op een plan om dit terug te brengen, met behoud van de prachtige ecologische waarde van het gebied.’

Bericht PvdA Dordrecht:
Huis te Merwede: van bouwval naar historisch monument
Donderdagmiddag 24 juni 2010 werd het opgeknapte Huis te Merwede, het wandelpad en de omgeving feestelijke geopend. N.a.v. een motie in 2008 - mede op initiatief van de PvdA - is er geld beschikbaar gekomen om de ruïne op te knappen. Samen met met Pieter Verhoeve (SGP/ChristenUnie) heeft oud PvdA-raadslid Wouter van der Spoel zich ingespannen om dit historische kasteel een beter leven te geven en te behoeden voor de ondergang. De omgeving van het Huis te Merwede is nu helemaal kaal gemaakt en de omtrek van het vroegere kasteel is in steen in de bodem gelegd. Informatieborden aan de ingang geven beknopte informatie over de geschiedenis van het kasteel.

Het Huis te Merwede bestaat al 700 jaar. Het is één van de oudste gebouwen in de stad. Door de eeuwen heen is het kasteel steeds kapot gemaakt en zijn er voortdurend stenen uit gehaald. Al lange tijd was het kasteel volledig aan het verpauperen. Totdat de raad wilde dat er iets mee gebeurde om te behoeden dat het volledig ten onder zou gaan. Het nieuwe pad ernaar toe heet nu Heer Daniëlspad, vernoemd  naar de vele heren Daniël van de Merwede, die er hebben gewoond. Ook zijn er schijnwerpers geplaatst zodat reizigers over de Merwedebrug goed zicht hebben op dit aardige stukje historie.

In 1278 werd het Huis te Merwede gebouwd. Door overstromingen en verzakkingen volgde rond 1350 een herbouw. Van dat kasteel is slechts een deel van de hoofdtoren over gebleven. In 1418, bij het Beleg van Dordrecht, werd het kasteel door Johanna van Beieren gebruikt als haar uitvalsbasis tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Het beleg mislukte en Dordrecht hield stand. Uit wraak vernielden de Dordtenaren het Huis.

Door de St Elisabethsvloed in 1421 raakte de ruïne totaal geïsoleerd van de stad en was het eeuwenlang een soort baken voor de scheepvaart.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.