Klaas Beuckens sociale predikant met open oog voor anders denkenden

03 juni 2012

DORDRECHT -  De sociale predikant met open oog voor anders denkenden. Een man, die kunst verstond om op een bijzondere wijze het geloof te presenteren. Een Fries in Holland. .

Zo werd Klaas Beuckens dit weekeinde genoemd bij zijn afscheid van kerkelijke Dordrecht. Hij kwam als Hervormde predikant naar Dordt toe. In de Petruskapel (vrijdag) en de Wilhelminakerk (zondag) is zijn afscheid. Beuckens was al eerder gestopt als ziekenhuisdominee.

Beuckens zal op termijn ook Dordt gaat verlaten, zodat het afscheid niet alleen kerkelijk is. De dominee was ook actief met mensen van andere wereldgoddiensten. De raad voor levensbeschouwingen, die daarvoor het contactmiddel was, is inmiddels wel gestopt. Beuckens vervulde verder nog een aantal functies, die hij verder zal afbouwen. Zo zette Beuckens zich in om een opvanghuis voor ex-gedetineerden te krijgen. Dat zogeheten Exodushuis lukte niet door gebrek aan medewerking van met name de gemeente Papendrecht en doordat het rijk de subsidiekraan dicht draaide.

In het kerkblad van de Protestantse kerk op het eiland van Dordrecht werd het domineesechtpaar Beuckens - Klaas en Martha - nog in het zonnetje gezet door ds. Jan Belder.  Zijn betrokkenheid bij mensen wordt alom gewaardeerd.

In de Wilhelminakerk sprak vandaag voorzitter van de kerkenraad Mariette Vos - Pullen hem toe. Zij roemde zijn integere houding en zijn verschillende rollen.  Ook werd zijn lef genoemd. Hij ging een bijzondere weg in Dordrecht: Beuckens begon als hervormde predikant in de inmiddels gesloten Noorderkerk en diende daarna Peruskapel en Wilhelminakerk. Hij heeft hart voor ons gehad, zo nam de voorzitter afscheid van de dominee. In de laatste woorden in de kerkdienst, voor het afscheidswoord, zei ds. Beuckens nog dat hij zich gedragen voelde door Gods zegen.

Beuckens zei na de kerkdienst dankbaar te zijn voor alle warme woorden.  In 1976 begon hij in Friesland als predikant. Toen werkte hij in een zwarte toga. Vanaf 2001 draagt hij een witte toga. ,,Als voorganger ben je ook voorbijganger", zo typeerde zijn werk.

 

In het ziekenhuis nam Beuckens al eerder afscheid.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.