Harde aanpak overlastgevers Vogelplein

07 juni 2012 door Liesanne
Harde aanpak overlastgevers Vogelplein

DORDRECHT - Drie mannen die op en rondom het Vogelplein en het Enecoterrein veel overlast veroorzaken, krijgen een gebiedsverbod opgelegd voor 3 maanden voor beide gebieden. 

De drie inwoners van Dordrecht maken deel uit van een overlastgevende groep, die zich tevens schuldig maakt aan openlijke geweldpleging, onbeschoft en provocerend gedrag, geluidsoverlast. Er zijn bovendien aanwijzingen dat deze 3 mannen zich schuldig maken aan crimineel gedrag. Ze komen niet in aanmerking voor een coachings- en toeleidingstraject naar dagbesteding.

Op en rondom het Vogelplein wordt met regelmaat geklaagd over overlast van een groep hangjongeren. De overlast varieert van geluidsoverlast tot intimiderend gedrag en de drie mannen worden in verband gebracht met bezit van vuurwapens tot criminele activiteiten als handel in drugs. Burgemeester A.A.M. Brok heeft besloten de mannen die deel uitmaken van de harde kern, een gebiedsverbod op te leggen voor 3 maanden (6 juni 2012-6 september 2012). De drie mannen zijn allen inwoners van Dordrecht en wonen in de omgeving van het Vogelplein. 

Aanpak overlastgevers 
Het college van B&W heeft bepaald hard op te treden tegen overlastgevers. 
De drie gebiedsverboden worden opgelegd aan mannen die niet in aanmerking komen voor het traject van coaching en toeleiding naar een dagbesteding zoals we dat succesvol in de Colijnstraat e.o. toepassen. Enerzijds zijn de mannen te oud, anderzijds zijn zij een slecht voorbeeld voor andere (hang-)jongeren en bestaat het gevaar dat die alsnog worden meegetrokken in mogelijke criminele en overlastgevende activiteiten. Vanwege hun misdragingen zijn zij bovendien niet meer welkom bij activiteiten van het jongerenwerk. 

Sinds de zomer 2011 is de jongerengroep Vogelplein zich steeds dominanter gaan gedragen, met overlast tot gevolg. Ook is de groep groter geworden. De politie treedt hard op tegen groepen die overlast veroorzaken. Dat kan met behulp van het samenscholingsverbod van artikel 2:1 van de APV. Op grond van dit artikel kan de politie ook mensen vorderen om zich te verwijderen van het Vogelplein en daar gedurende 24 uur weg te blijven. 

Vogelplein e.o. 
De aanpak van de overlast op en rond het Vogelplein richt zich uiteraard niet alleen op de overlastgevers, maar ook op de omgeving en de leefbaarheid in de buurt. 

Woonbron wil in de Vogelbuurt gaan herstructureren. Dit betekent dat er een plan gemaakt wordt voor de aanpak van de woningen (sloop/nieuwbouw en renovatie) en het Vogelplein. Naast de fysieke aanpak van de wijk zijn er ook maatregelen om de wijk leefbaar te houden. Afgelopen jaren is bijvoorbeeld ingezet op extra jongerenwerk op het Vogelplein, sportactiviteiten voor jongeren, bewonersondersteuning voor het bewonersplatform Vogelbuurt en schoon heel en veilig door bijvoorbeeld avondschouwen. 

Verder zet het jongerenwerk  in op het vergroten van deelname aan sportactiviteiten door de jongeren. De activiteiten van het jongerenwerk zijn gericht op jongeren tot ongeveer 18 jaar. Binnen de groep zijn echter ook een aantal (jong) volwassenen (18-25 jaar). 
In de aanpak werken gemeente, politie, jeugdzorg, jongerenwerk en Woonbron samen. 

Bankastraat en Vogelplein 
Naast het Vogelplein ligt het overlastgevende pand Bankastraat 17-19. Bewoners in de buurt worden niet alleen geconfronteerd met de overlast op het Vogelplein, maar ook met de overlast in de buurt van dit pand. Gelijktijdig met de aanpak van de situatie op het Vogelplein, worden maatregelen genomen om de overlast vanuit dit pand aan te pakken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.