Charlotte van Praagpad feestelijk geopend in het Weizigtpark

13 juni 2012
Charlotte van Praagpad  feestelijk geopend in het Weizigtpark

DORDRECHT -  Op een feestelijke wijze is woensdagmiddag het Charlotte van Praagpad onthuld in het Weizigtpark in Dordrecht.. Loiuise Bergen Henegouwen trad namens natuurcentrum Weizigt als gastvrouw op. Ze was blij met het Charlotte pad naast haar centrum, want Charlotte had ook een theetuin bij Weizigt.  Veel oudleerlingen uit alle windstreken waren bij de onthulling van het pad voor hun oud-lerares Duits. Oudminister Brinkman kreeg bij de onthulling van het eerste bord voor Charlotte hulp van wethouder en locoburgemeester Piet Sleeking.

(tekst RTV Rijnmond, foto Thymen Stolk)

Oud-minister Elco Brinkman heeft woensdagmiddag in Dordrecht het straatnaambordje Charlotte van Praagpad onthuld. Hij is oud-leerling van de in 2002 overleden lerares Duits, die in de stad bekend kwam te staan als "Het Geweten van Dordt".

In de zestiger jaren zat Brinkman op het toenmalig Christelijk Lyceum in Dordrecht. Hij kreeg er Duitse les van Van Praag, maar na zijn zeven Dordtse jaren hield zijn oud-lerares altijd contact met hem. "Ze had zelfs mijn geheime mobiele nummer toen ik minister was. Ze wist me regelmatig te vinden. Het was een lieve en vasthoudende vrouw".

Charlotte van Praag overleed op 91-jarige leeftijd in mei 2002. Nu, bijna tien jaar later, is het fiets- en wandelpad door het Weizigtpark naar haar vernoemd. Het initiatief om een straat naar de vrouw te vernoemen kwam van Hans Berrevoets, van het Historisch Platfom in Dordt.

"Het was een markante vrouw, zij verdiende dit gewoon", zegt hij.

Theetuin
Dat haar naam uitgerekend in het Weizigtpark vereeuwigd is, noemt hij vrij logisch. "Ze liet hier, waar nu het Duurzaamheidscentrum zit, een theetuin aanleggen. Ze pleitte voor veilige oversteekplaatsen naar het park en zette zich in voor de komst van liften aan de parkzijde van het naastgelegen station. Ze woonde ook naast het park", weet Berrevoets.

Bij leven voorzag Van Praag het stadsbestuur stelselmatig van kritiek en advies. Als ze ergens aandacht voor wilde hebben, bestookte ze lokale media en politici met brieven. Wethouder Sleeking herinnerde zich dat nog goed. "Ik zat 16 jaar in de gemeenteraad en zag regelmatig haar brieven. Zij liet zich nooit met een kluitje in het riet sturen".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.