Gemeente Dordrecht, Trivire, Woonbron en HVC slaan handen ineen voor duurzamer Dordrecht

14 juni 2012 door Liesanne
Gemeente Dordrecht, Trivire, Woonbron en HVC slaan handen ineen voor duurzamer Dordrecht

DORDRECHT - Dordrecht wil nog duurzamer worden. Nu worden in Dordrecht nog veel fossiele brandstoffen gebruikt, terwijl lokaal duurzamere alternatieven beschikbaar zijn. Gemeente Dordrecht, woningcorporaties Trivire en Woonbron en afvalenergiebedrijf HVC zetten zich daarom samen in voor een collectief warmtenet dat ongebruikte energie benut. Op vrijdag 15 juni tekenen de betrokken partijen de samenwerkingsovereenkomsten. Hiermee beloven ze zo veel mogelijk huishoudens, bedrijven en gemeentelijke panden aan te sluiten op het warmtenet dat HVC in Dordrecht aanlegt. De ondertekening is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het warmtenet.

Woningen al voorlopig aangesloten
De aanleg van het warmtenet startte in maart 2011 met het leggen van de eerste buis in de Haringvlietstraat. Inmiddels heeft HVC al een aantal gebouwen aangesloten op tijdelijke warmtebronnen op locatie, onder andere scholen op het Leerpark en woningen in aanbouw van Woonbron en Trivire aan de Nassauweg. Wanneer de aanleg van het warmtenet is afgerond, worden deze woningen en bedrijven op het definitieve warmtenet aangesloten. Het streven is om minstens 6.400 nieuwe en bestaande woningen aan te sluiten.

Geen fossiele brandstof
In Dordrecht levert de afvalenergiecentrale op de Baanhoekweg de warmte voor het warmtenet. Het benut de warmte die overblijft bij de verbranding van restafval. Daardoor hoeft geen fossiele brandstof te worden gebruikt om huizen en bedrijven te verwarmen.

Een gemiddelde woning met duurzame warmte bespaart 70% CO2-uitstoot. Dat is net zo duurzaam als een woning met 40 zonnepanelen! Het warmtenet is de meest effectieve manier om CO2-uitstoot te verminderen. Door veel woningen en gebouwen aan te sluiten op het warmtenet slaat Dordrecht in één keer een grote slag in de verduurzaming.

Dordt Duurzaam
Wethouder Wagemakers (Duurzaamheid): “Duurzaamheid is een speerpunt van dit college. We willen dat Dordrecht in 2015 11% minder energie verbruikt ten opzichte van 2009. Ook moet dan 3% van de verbruikte energie in Dordrecht duurzaam zijn opgewekt. Het warmtenet vult deze ambities voor een kwart in.”

Overlast door de aanleg van het warmtenet is onvermijdelijk, maar waar mogelijk wordt werk met werk gecombineerd. Als de straat open moet vanwege rioleringswerkzaamheden, kan HVC de warmtebuizen ‘meeleggen’. Zo hoeft de weg maar één keer open.

Wagemakers: “Het warmtenet draagt zo substantieel bij aan een duurzamer Dordrecht, dat we graag onze medewerking aan dit project verlenen. Het Dordtse college van burgemeester en wethouders heeft het zelfs als duurzaam impulsproject benoemd.”

Over Trivire
Woningcorporatie Trivire verhuurt circa 14.000 woningen in de Drechtsteden. Trivire wil van betekenis zijn voor mensen door te zorgen voor goed onderhouden huizen in schone, veilige en aantrekkelijke buurten. De woningcorporatie heeft energiebesparing en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit warmtenet maakt Trivire duurzamer en is bovendien aantrekkelijk voor de huurders van Trivire. Want zij gaan bij aansluiting op dit warmtenet voor hun warmteverbruik minder betalen dan voor vergelijkbaar verbruik van gaswarmte. Marc Vintges, lid Raad van Bestuur Trivire: “Corporaties hebben zich verplicht om voor 2020 een CO2-besparing van 20% te realiseren. Met dit restwarmtenet vult Trivire daarvan een belangrijk deel in.” 

Over Woonbron
Woonbron is een van de grotere wooncorporaties in Nederland en werkzaam in de Zuidvleugel van De Randstad. Woonbron bedient zo’n 50.000 huishoudens en heeft zeven vestigingen in Delft, Dordrecht, Rotterdam en Spijkenisse. Woonbron zet zich in voor een duurzaam klimaat. Daarom is Woonbron één van de partners van het warmtenet in Dordrecht en steunt Woonbron het Rotterdam Climate Initiative. Woonbron neemt maatregelen in haar bestaande en nieuwbouwvoorraad om zo een duurzaam klimaat te bevorderen.

Over HVC
Duurzaam energie- en afvalnutsbedrijf HVC uit Alkmaar is in de jaren negentig opgericht om een oplossing te bieden voor de groeiende afvalproblematiek. HVC richt zich - behalve op afvalinzameling en grondstoffenmanagement - sterk op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie, ontwikkelt HVC warmtenetten en installaties voor de productie van groen gas uit gft-afval. HVC heeft geen winstoogmerk en streeft naar een optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.