,,Te weing groentijd voor overstekende ouderen"

14 juni 2012

DORDRECHT -  Een actiepunt van de Dordtse waakhond Charlotte van Praag, die gisteren een eigen pad kreeg in het Weizigtpark, is nu wetenschappelijk onderbouwd. Haar stelling was dat de meeste ouderen te weinig tijd om bij verkeerslichten de straat over te steken. Zij voerde met ouderen actie bij de verkeerslichten bij de Julianakerk aan de Krispijnseweg in Dordrecht.

Volgens dagblad Trouw houden de stoplichten in veel gemeentes rekening met de gemiddelde snelheid van voetganers. Deze landelijke norm gaat uit van minimum wandelsnelheid van 1,2 meter per seconde. Ouderen lopen meestal langzamer, zo heeft een universiteit in Engeland getest. Uit dat onderzoek bleek dat mensen tussen de 65 en 69 jaar gemiddeld één meter per seconde lopen. Mensen van boven de 80 lopen 80 centimeter of minder. Hoe de verkeerslichten in de praktijk zijn ingesteld, is nog nooit onderzocht.

De actie van Charlotte van Praag werd gisteren genoemd bij de onthulling van haar straatnaambord bij de zuidelijke uitgang van het NS station.

.Dagblad de Dordtenaar deed toen uitgebreid verslag van ouderen die op verzoek van Charlotte van Praag over de zebra liepen voor de Julianakerk en ambtenaren die toekeken.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.