Portret over oud-leerling Chr. Lyceum Dordrecht Ab Harrewijn: Hij was honderd kilo strijdbaarheid

16 juni 2012

DORDRECHT – Zes jaar lang was hij succesvol leerling van het Christelijk Lyceum in Dordrecht: De latere dominee en kamerlid Albert Bastiaan Harrewijn (1954-2001). In 1973 haalde hij met succes zijn gymnasiumdiploma B. Toen was H.J. van Alphen nog de rector en Charlotte van Praag er een sociaal bewogen lerares.

Ab is één van de bevlogen theologen, die in een boek met vijftien portretten als voorbeeld wordt gesteld. Hij verstond de tijdgeest. Paul Werkman en Rolf van der Woude stelden het boek samen,  Ab wordt getypeerd als . ,,Honderd kilo strijdbaarheid”. Deze omschrijving van deze jong overleden theoloog uit de Alblasserwaard past bij de oud-leerling van het Dordtse Lyceum.

 

Op de informatiesite  van het parlement wordt over het in 2002 overleden kamerlid Harrewijn geschreven:

,,Sociaal voelende predikant die via de CPN bij GroenLinks terecht kwam, waarvoor hij vier jaar Kamerlid was. Was werkzaam als industriepredikant. Zette zich met gedrevenheid in voor mensen aan de 'onderkant' van de samenleving, zoals daklozen, verslaafden, bijstandsgerechtigden en werklozen. Door die authentieke betrokkenheid ook buiten eigen kring gewaardeerd. Overleed op betrekkelijk jonge leeftijd kort voor de verkiezingen van 2002, waarbij hij nog kandidaat was.”  

Ab was één van de gezichten van de beweging, die in jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw wilde opkomen voor de mensen van de onderkant. Daarom had hij toen veel contacten met centrum de Buitenwacht in Krispijn, waarvoor drie theologen de basis legden .

 

Ook theoloog./journalist Koos Koster - zijn ouders woonden in Dordrecht toen hij in 1982 werd vermoord in El Salvador, - heeft een plek in het boek. Hij hield enkele maanden voor zijn dood nog een bevlogen lezing in het toenmalige gemeentelijk Lyceum aan de Noordendijk.

 

 

Info achterzijde van boek Bevlogen theologen;

Boek  bevat geschreven portretten van vijftien Nederlandse theologen van verschillende pluimage. Ze variëren van streng othodox tot tot zeer vrijzinnig - een enkeling nam zelfs afscheid van kerk en geloof. Wat het gemêleerde gezelschap bindt, is dat ze allen op eigen wijze in woord en daad wat aan de maatschappelijke problemen van hun tijd wilden doen. Onder hen Ottho Geldring, bekend van de naar hem genoemde stichting voor opvang van jongeren met gedragsproblemen, de 'apostel van de arbeiders' Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de grondlegger van de moderne protestantse zwakzinnigenzorg Lucas Lindeboom, de vrijgemaakt bestrijder van de verzorgingsstaat Cees Veenhof, de pacifist Krijn Strijd, de Berlijnse Oost-West predikante Bé Ruys en de in El Salvador vermoorde IKON-journalist Koos Koster. De schetsen brengen niet alleen hun boeiende levens in beeld, maar ook twee eeuwen protestantse maatschappelijke betrokkenheid.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.