Karmelieten vertrekken uit Dordrecht

13 juni 2012
Karmelieten vertrekken uit Dordrecht

DORDRECHT - Na 55 jaar wonen en werken in Dordrecht gaan de karmelieten de nieuwe H. Theresia van Ávila parochie overdragen aan het Bisdom Rotterdam en zullen zij uit Dordrecht vertrekken.

In 1957 kwamen de eerste karmelieten studeren in Dordrecht in het studiehuis van de Karmel op landgoed Amstelwijck, en kregen zij de verantwoordelijkheid voor de nieuwe parochie 'De Verrezen Christus' in de Dordtse wijk Crabbehof. Verder werkten zij op de nieuwe katholieke middelbare school: het Titus Brandsma College.

Jaren later kregen de karmelieten de zorg voor het woonwagenapostolaat, bedrijfsapostolaat, het Filippijnse Informatie- en Documentatie Centrum (FIDOC), het Centrum van Spiritualiteit en Stadspastoraat Dordrecht. Zij waren ook de inspirerende en drijvende kracht achter de bouw in 2005 en de huidige activiteiten van de Gedachteniskapel Titus Brandsma Dordrecht. De karmelieten hebben meegewerkt om de katholieke bevolking van Dordrecht gezicht te geven en meegebouwd aan de oecumene. Zij waren zeer betrokken met het welzijn van de samenleving in Dordrecht.
De drie laatste karmelieten: Nico Hofstede, Bouke Halma en Jos Tromp vertrekken uit Dordrecht.

De Dordtse parochie zal worden teruggeven aan het Bisdom Rotterdam in de persoon van de nieuwe pastoor: Tjeerd Visser. Het Centrum van Spiritualiteit en de Titus Brandsma Gedachteniskapel worden overgedragen aan vertegenwoordigers uit de parochie die, geïnspireerd door de karmelieten, het werk dat zij in gang hebben gebracht  voortzetten.

Ter gelegenheid van dit afscheid zal Ben Wolbers o. carm, provinciaal van de Orde van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel, op 17 juni om 11:30 uur voorgaan in de karmelviering in de kerk van De Verrezen Christus, waarna vanaf 13:00 uur de overdrachten zullen plaatsvinden. Tijdens het informeel samenzijn, vanaf 14:00 uur (bij mooi weer op het kerkplein), zullen de parochianen  afscheid kunnen nemen van de karmelieten en de karmelieten van Dordrecht. De parochianen willen gedurende dit samenzijn, na het officiële gedeelte, alle karmelieten bedanken voor hun niet aflatende bezieling en bevrijdende inbreng gedurende de afgelopen 55 jaar in het pastoraat van onze Dordtse gemeenschappen.

Zij wensen de karmelieten een vruchtbare toekomst en alle goeds toe op hun nieuwe woonplek. Destijds zeiden de karmelieten tegen de parochianen: ”jullie moeten het zelf doen en wij gaan jullie daarmee helpen”. Dat heeft gewerkt. Zij gaan door op de door de karmelieten bereide weg. Karmelkring Elia Dordrecht is opgericht. De kring wil  en gaat het Centrum van Spiritualiteit en de Gedachteniskapel Titus Brandsma  alsook de vertrouwde karmelviering voortzetten. De Karmel blijft de parochie inspireren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.