Karmelieten vertrokken uit Dordrecht

21 juni 2012 door Paul Seesink
Karmelieten vertrokken uit Dordrecht

DORDRECHT - De Verrezen Christus was op 17 juni 2012 tot de laatste bank bezet. Tijdens een typisch sobere karmelviering werd afscheid genomen van de laatste karmelieten die het karmelklooster aan de Nolensweg in Crabbehof hebben bewoond. Pater Ben Wolbers, prior provinciaal van de Nederlandse karmelieten, ging voor in de viering, geassisteerd door zijn concelebranten: de karmelieten zuster Bep de Vreede en de paters Bouke Halma, Nico Hofstede alsook pater Dan Cerbolles m.s.c., pastor voor de Filippino’s in Dordrecht.

"Het was een dag van verdriet, afscheid nemen, vertrouwen, hoop en dankbaarheid." schreef Paul Seesink in zijn nabeschouwing. "Verdriet om te ervaren dat er nu geen Dordts karmelconvent meer is. Te merken ook dat het vele goede dat in 55 jaren voor katholiek Dordrecht is opgebouwd, in de knel dreigt te raken."

Dankbaarheid
om alles wat de Karmel en de karmelieten voor Dordrecht hebben betekend werd verwoord door de provinciaal van de Nederlandse karmelieten Ben Wolders, de burgemeester van Dordrecht Arno Brok, Peter Rovers en vice-voorzitter van de parochie Herman Jonkers. Deze laatste benadrukte dat de Karmel een bijzondere relatie heeft met de parochie en daarom het vertrek van de laatste karmelieten een groot verlies betekent, maar zei hij: "Dordt blijft een karmelitaans gekleurde stad, alleen al bevestigd door de parochienaam."

Paul Seesink: "Wij houden onze vice-voorzitter aan zijn woord, want veel parochianen voelden zo'n 55 jaar terug met de komst van de karmelieten bevrijding over zich komen. Een bevrijding die niet afgenomen mag worden nu het Dordtse karmelconvent is vertrokken." De voormalige bouwpastoor van De Verrezen Christus-kerk, pater Contant Dölle zei ooit eerder over de rooms-katholieke kerk: " Dat sterk vertakte systeem van organisaties en structuren, het woud aan voorschriften en regels: het is als een kaartenhuis in elkaar gestort. Daarmee kwam er ruimte vrij voor het verkennen van de binnenkant van het geloofsleven."

Overdrachten
Tijdens het officiele gedeelte na de viering werd de verantwoording voor de parochie door de karmelieten terug overgedragen aan het Bisdom Rotterdam. Het karmelitaanse 'Centrum van Spiritualiteit', alsook de Gedachteniskapel Titus Brandsma Dordrecht werden overgedragen aan karmelbelangstellenden die een en ander in Dordrecht voor de Drechtsteden gaan beheren en voortzetten. Pater Tjeu Timmermans droeg, met het aanreiken van de tekst van de Karmelregel, de karmelspiritualiteit symbolisch over.

Brochure
Na afloop van het officiële deel van de dag ontvingen de aanwezigen een exemplaar van de fraai uitgevoerde brochure 'De Verrezen Christus, Karmel Elia 1957 - 2012 Dordrecht'. Daarin zijn door pater Constant Dölle uitvoerig de verantwoording van de bouw en de kunstzinnige uitingen in en buiten de kerk beschreven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.