,,Meer dan veertienduizend Dordtenaren krijgen meer geluidshinder van spoorvervoer"

22 juni 2012
,,Meer dan veertienduizend Dordtenaren krijgen meer geluidshinder van spoorvervoer"

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT  – Bijna één op de acht Dordtenaren krijgt te maken met meer overlast door toename van het treinverkeer en met name het goederenvervoer over het eiland van Dordrecht. Meer dan veertienduizend Dordtenaren – om precies te zijn 14.207 - wonen binnen een straal van driehonderd meter van het lijnennet tussen Zwijndrechtse brug en Moerdijkbrug. Dat blijkt uit een kaart van het meetinstituut Geluidsnet.

Het instituut maakte op verzoek van de Volkskrant berekenen om vast te kunnen stellen hoeveel mensen te maken krijgen met meer geluidshinder door de groei van het spoorvervoer. In Zwijndrecht wonen meer dan vijfduizend mensen binnen driehonderd meter van het spoor. Op de kaart in de krant is alleen de lijn over het eiland van Dordrecht rood gekleurd, gelet op het aantal mensen dat ermee te maken krijgt.

Volgens de krant zal het goederenvervoer vooral in de ochtend en avond voor meer overlast gaan zorgen op de drukke lijnen in de Randstad door de komst van het spoorboekloos rijden bij de NS.

Overheden in de regio hebben al eerder hun zorgen uitgesproken over wat allemaal over het spoor langs Zwijndrecht en Dordrecht komt.

De last van goederentreinen kan zeker negentig decibel bedragen, want de treinen maken meer lawaai dan een passagierstrein, zijn langer en rijden langzamer.

In het verleden heeft het eiland van Dordrecht ook te maken gehad met berekeningen, waarbij ook werd gekeken hoeveel mensen binnen een bepaalde straal van het sporennet woonden en werkten. Dat leek toen gevolgen te hebben voor bouwplannen, zoals het gebouw waarin nu AD De Dordtenaar zit.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.