Goede naleving regels in 2011

04 juli 2012 door Liesanne
Goede naleving regels in 2011

DORDRECHT - Bewoners, bedrijven en instellingen in Dordrecht houden zich over het algemeen goed aan de (veiligheid)regels, zeker als ze er door controlerende diensten zoals Toezicht of de Omgevingdienst op worden gewezen. Door de inzet van deze handhavers zijn er op een aantal onderwerpen duidelijke verbeteringen zichtbaar in de naleving van de regels. Dat blijkt uit het Jaarverslag Integrale Handhaving 2011 van de gemeente Dordrecht.

Scholen en horeca
In 2011 is de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid gestart met het integraal toezicht op thema’s zoals bouwen, brandveiligheid en milieu. Hierop is gecontroleerd bij scholen en in de horeca. Hoewel niet overal de regels spontaan goed worden nageleefd, is in de meeste gevallen alleen het geven van een waarschuwing voldoende om de gebouwen volgens de (veiligheid)regels in te richten.

Kinderopvang
Ook in de kinderopvang blijkt de bereidheid om volgens de regels te werken groot. Wel viel op dat slechts in iets meer dan de helft van de controles de kwaliteitseisen (over zaken als functieomschrijvingen en risico-inventarisaties) al spontaan werden nageleefd. Ook hier was in alle gevallen een waarschuwing voldoende om alsnog volgens de kwaliteitseisen te werken.

Parkeren
Ook blijken steeds meer mensen bereid te zijn om te betalen voor het parkeren van hun auto in de zones waar dat moet. In 2011 heeft 4 van de 5 mensen gewoon betaald voor hun parkeerplek in de stad. Dat is een stijging van 13% ten opzicht van 2010.

Evaluatie
De gemeente werkt met een Integraal Handhavingsprogramma, met daarin prioriteiten. De resultaten van de acties worden beschreven in het Jaarverslag Integrale Handhaving. Het college heeft dat jaarverslag vastgesteld en ter informatie aangeboden aan de gemeenteraad. Hierin komen onder andere aan de orde: overlast in openbare ruimte, kamerverhuur, leerplicht en evenementen.

Kwaliteit van handhaving
De gemeente heeft fors geïnvesteerd in de kwaliteit en professionaliteit van de handhaving. Ook in deze tijd van bezuinigingen en nieuwe wetten en regelgeving vanuit het landelijk beleid, blijft de gemeente hierop inzetten. Zo is gebleken van de nieuwe manier van toezicht, waarbij per pand integrale controles plaatsvinden voor meerdere onderwerpen (bouwen, milieu, brandveiligheid etc.) goed werkt. Deze werkwijze wordt dan ook verder uitgewerkt in 2012 en in 2013 breder ingezet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.