Pleidooi voor standbeeld van Willem van Oranje en Marnix in Dordrecht op Statenplein

10 juli 2012 door Liesanne
Pleidooi voor standbeeld van Willem van Oranje en Marnix in Dordrecht op Statenplein

DORDRECHT - Aan de vooravond van de viering van 19 juli in Dordrecht, als geboortedag van Nederland, bepleit Herman A. van Duinen een nieuw standbeeld in Dordrecht. Hij wil de vader des vaderlands, Willem van Oranje, graag een plek geven op het Statenplein met naast hem zijn rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde.

Marnix, die in Dordrecht alleen een straat als dichter heeft, zat de eerste Vrije Statenvergadering  voor, die 440 jaar geleden op 19 juli 1572 in het Hof werd gehouden. Zo werd de basis gelegd voor een onafhankelijkheid Nederland. Erfgoedcentrum DiEP en de voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, jagen activiteiten aan rond 19 juli 2012.  Oud leraar Van Duinen voegt een nieuw element toe aan die inzet:

Herman van Duinen vindt dat Antwerpen al het voorbeeld geeft. Hij schrijft:

In Antwerpen is vrijdag een meer dan 3 meter hoog standbeeld van Willem van Oranje en zijn rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde onthuld in aanwezigheid van de Vlaamse minister-president en de ambassadeur van Nederland. 

Het staat in de achtertuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. 
Marnix van Sint-Aldegonde  was burgemeester van Antwerpen van 1583 tot 1585 en verdedigde de stad tegen de Spanjaarden. 
Willem van Oranje werd door de Antwerpse wethouder van Cultuur geroemd om zijn strijd tegen de Spaanse onderdrukking en zijn inzet voor een vreedzame en tolerante samenleving.

Het standbeeld is een werk van de onlangs overleden Belgische kunstenaar Jean-Paul Laenen. 
Het is een initiatief van de Nederlandse Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. 
Het werk wordt omringd door 17 zuilen, één voor elk van de toenmalige Zeventien Provinciën.  
Dat is de naam waaronder grofweg de huidige Benelux toen bekend stond.

Zoiets op het nu kale Statenplein zou het goed doen!


Aldus Van Duinen. Hij was oudleraar, schreef verschillende boeken, waaronder over het Hof als klooster. In 2010 werd hij geridderd.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.