Gemeente overlegt vrijdag over standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht

11 juli 2012

DORDRECHT -  De kans bestaat dat Dordrecht, net als Antwerpen, een standbeeld krijgt van de vader des vaderland Willem van Oranje en zijn rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde. De gemeente praat daarover vrijdag al meer een stichting, die als doel heeft deze standbeelden in Oranjesteden geplaatst te krijgen, zo heeft RTV Rijnmond als primeur van Thijs Blom en Sanne Teijn.

In Dordrecht wordt hierop positief gereageerd aan de vooravond van de herdenking van de geboorte van de natie op 19 juli 2012. Daarvoor bestaat landelijk ook belangstelling.

(nieuws van RTV Rijnmond. Te volgen vanaf 17 uur op TV in reportage van Sanne Teijn en op radio via een vraaggesaprek van Thijs Blom.

Dordt wil standbeeld Willem van Oranje

In Dordrecht moeten standbeelden komen van Willem van Oranje en diens rechterhand, Marnix van Sint-Aldegonde. Dat vinden directeur Ineke Middag, van Erfgoedcentrum DiEP, en voorzitter Hans Berrevoets van het historisch platform in Dordt.

Ineke Middag gaat daar komende vrijdagmiddag over praten met de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Deze landelijke stichting heeft al eerder aangegeven, dat de Vader des Vaderlands in Dordrecht herdacht moet worden. "En daar hebben ze groot gelijk in", vinden Middag en Berrevoets.

Statenplein
Het Erfgoedcentrum ziet de beelden liefst bij het Statenplein komen, als aandachtstrekkers voor het Hof. "Dat is de plek waar op 19 juli 1572 de Nederlandse Staat werd geboren. Een belangrijke en prachtige plek, maar hij ligt een beetje verborgen. Dus laat de beelden de weg wijzen, bijvoorbeeld vanaf de kop van de Hofstraat", zegt Middag.

In het Hof wordt de komende drie jaar een 'belevingsmuseum' ingericht, waarin de bezoeker historische gebeurtenissen kan herbeleven. Naast de Sint Elisabethsvloed (1421) en de Synode van Dordrecht (1618-1619) wordt natuurlijk ook de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 belicht. Die werd door Dordrecht in het geheim uitgeroepen.

Staten van Holland
De Staten van Holland (alle belangrijke steden uit die tijd, op Amsterdam na) kwamen naar Dordt om te bespreken hoe de Spaanse bezetters konden worden verjaagd. Besloten werd om Willem van Oranje uit te roepen tot stadhouder en hem geld te geven voor een leger, om tegen de Spanjaarden ten strijde te trekken.

Willem van Oranje zat op 19 juli 1572 nabij Venlo, maar zijn rechterhand, Marnix van Sint-Aldegonde, was wel in Dordrecht aanwezig. "Juist daarom moeten beide staatslieden in Dordt een beeld krijgen", zegt Berrevoets; "De stad versloft zijn eigen historie al te lang. Zo hebben we in Dordt wel een Marnixstraat, maar staat er alleen bij dat hij dichter was".

Antwerpen
Vermoed wordt dat Marnix van Sint-Aldegonde de schrijver was van het Wilhelmus, maar historici hebben daarvoor (nog) geen bewijs gevonden. Sint-Aldegonde was later (1583-1585) burgemeester van Antwerpen. In die stad werden afgelopen vrijdag ook al beelden onthuld van de Vader des Vaderlands en zijn trouwe secondant.

"Het is opmerkelijk, dat ze in Antwerpen eerder herdacht worden dan in Dordrecht", vindt Berrevoets, "want de Oranjes hebben veel met deze stad. In 1572, maar ook honderd jaar later. In het rampjaar 1672 werden de Dordtse broers De Witt vermoord om plaats te maken voor de Oranjes en in 1747 eindigde hier het tweede stadhouderloze tijdperk".

Over de plek en de vorm van de beelden mag wat Ineke Middag betreft nog wel wat discussie komen in Dordrecht: "Van mij hoeft een obligaat beeld van een man met zo'n plofbroek niet zo, ik sta wel open voor iets anders. Maar het is niet aan mij. Het belangrijkste is dat er nu echt iets komt".

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.