Week van de Alfabetisering

17 juli 2012 door Liesanne
Week van de Alfabetisering

DRECHTSTEDEN - Van 3 t/m 9 september a.s. vindt de jaarlijkse Week van de Alfabetisering plaats. Deze week is in het leven geroepen om het onderwerp Laaggeletterdheid (lezen, schrijven en rekenen) in Nederland onder de aandacht te brengen. De FNV wil bijdragen aan deze week door niet alleen te wijzen op de negatieve effecten van laaggeletterdheid, maar ook te onderstrepen dat eveneens achterstanden in digitale vaardigheden slecht zijn, niet alleen voor de mensen die het betreffen maar ook voor de samenleving. 

Werkzoekende en/of uitkeringsgerechtigde laaggeletterden – maar ook digibeten – hebben veel minder kans om aan werk te komen en staan langer aan de kant. Het om kunnen gaan met de computer is net als kunnen lezen, schrijven en rekenen een basisvaardigheid die noodzakelijk is voor een betere positie op de arbeidsmarkt en om mee te kunnen doen in de samenleving. Ook in de Drechtsteden neemt de E-dienstverlening steeds meer toe (zoals b.v. bij de SDD maar ook bij UWV en SVB), en worden de eisen aan werknemers wat hun computervaardigheden betreft steeds hoger.
 
Dit zijn de harde feiten
• 1,6 miljoen Nederlanders is digibeet.
• 1,5 miljoen volwassen Nederlanders is laaggeletterd en heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen.
• Ongeveer twee derde van de laaggeletterden is van autochtone afkomst. 
Een derde is allochtoon. 
 
Drechtsteden Carrousel dinsdag 4 september
Op 3 juli j.l. in de Drechtraadvergadering de motie van de fracties GroenLinks en Samenwerkende Lokale Partijen inzake “Aan de slag met taal” aangenomen. Er is met wethouder Van de Burgt afgesproken met Platform Laaggeletterdheid en een Plan van Aanpak te komen, die de motie handen en voeten te geven. In een komende Carrousel-vergadering wordt het verder besproken. 
 
Als het onderwerp tijdens de Carrousel-vergadering op de Drechtsteden Dinsdag van 4 september aan de orde zou kunnen komen, is dat precies aan het begin van de Week van de Alfabetisering. Zo kan tijdens deze week het onderwerp duidelijk in beeld komen in de Drechtsteden, inclusief de voorstellen om de laaggeletterdheid aan te pakken.
 
DIGIBETEN
De FNV Lokaal Drechtsteden/fnv 078 ziet graag dat tijdens de Week van de Alfabetisering er – naast de positie van Analfabeten/Laaggeletterden in de Drechtsteden – ook aandacht is voor de positie van de Digibeten in de Drechtsteden. 
 
Dit zou veel problemen kunnen oplossen en voorkomen, en tegelijk de economie helpen.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.