Zwerfvuilklep werkt en wordt goed gebruikt

25 juli 2012 door Liesanne
Zwerfvuilklep werkt en wordt goed gebruikt

DORDRECHT - De proef met een zwerfvuilklep op ondergrondse afvalcontainers in Dordrecht is een succes. Die conclusie trekt de gemeente na ruim een half jaar uitproberen van deze unieke oplossing die nog nergens in Nederland wordt toegepast. De gemeente gaat nu kijken of de zwerfvuilklep ook op andere plekken in de stad toegepast kan worden.

De zwerfvuilklep is een extra klep in de zuil van de ondergrondse container, waarin voorbijgangers klein afval weg kunnen gooien. Voor het gebruik van deze klep is geen Afvalpas nodig. 
In totaal zijn drie typen getest. 

Het doel van de proef was te zien of de zwerfvuilkleppen probleemvrij zouden functioneren en of de kleppen door voorbijgangers opgemerkt en gebruikt zouden worden. De test startte in november vorig jaar. In mei dit jaar is de proef verlengd om extra tests te kunnen doen. Twee extra zwerfvuilkleppen zijn toen in containers langs zogenoemde snoeproutes geplaatst (routes die scholieren van school naar de supermarkt afleggen). Daarnaast zijn alle zwerfvuilkleppen voorzien van een teller die het gebruik registreert. 

Mevrouw Barends, bewoner aan de Vrieseweg heeft zowat voor haar deur een ondergrondse container met zwerfvuilklep staan. Ze reageert: “Ik maak er zelf ook wel gebruik van en ik zie vaak mensen klein afval erin doen. Of het zwerfvuil in de straat erdoor is afgenomen, kan ik niet zo goed zeggen, maar sinds het er is, vind ik geen lege blikjes fris meer op mijn fiets! Wij zijn er blij mee. Zelf bel ik altijd naar HVC als ik zwerfvuil zie, ze komen het dan snel opruimen.”  HVC verzorgt de afvalinzameling in Dordrecht. 

Achtergrond 
In november 2011 is de gemeente in samenwerking met HVC gestart met een proef met zwerfvuilkleppen bij ondergrondse containers. Na de introductie van de ondergrondse container met toegangspas konden voorbijgangers hun klein afval niet meer makkelijk kwijt in de wijkcontainers. Met de vroegere containers (zonder pas) kon dit wel. De gemeente kreeg hier vragen over en zocht naar een oplossing. De gemeente en HVC hebben de zwerfvuilklep zelf bedacht en speciaal laten maken. 

Voordeel 
Een zwerfvuilklep is in feite een relatief goedkope afvalbak. Het voordeel van een zwerfvuilklep ten opzichte van een afvalbak, is dat een zwerfvuilklep een onbeperkte capaciteit heeft. Het afval komt immers in de ondergrondse container terecht. Het hoeft ook niet apart geleegd te worden zoals bij afvalbakken wel het geval is. Het klein afval gaat immers gelijk mee als de ondergrondse containers worden geleegd. Losstaande afvalbakken worden apart geleegd. Er hoeven dus geen kosten te worden gemaakt voor het ophalen van dit klein afval. De zwerfvuilklep heeft voor de herkenbaarheid dezelfde kleur als de Dordtse afvalbakken (bordeauxrood).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.