Dordrecht viert geboorte van Nederland op 19 juli

03 juli 2012

DORDRECHT - Het Hof in Dordrecht is donderdag 19 juli het middelpunt van een feestelijke dag. Precies 440 jaar geleden werd hier de Eerste Vrije Statenvergadering gehouden. Een gebeurtenis die de onafhankelijkheid van Nederland inluidde en de geschiedenis van ons land blijvend zou veranderen. Om de geboorte van de Staat der Nederlanden te vieren, krijgt die dag in de binnenstad een feestelijk tintje.

Tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering besloot Dordrecht namelijk om samen met andere Hollandse steden officieel in opstand te komen tegen Spanje. Dit door Willem van Oranje te steunen en geld te organiseren voor zijn leger. Het is maar de vraag hoe Nederland eruit had gezien als deze gebeurtenis niet had plaatsgevonden. Dan hadden we in ieder geval geen Oranje op de troon en geen Wilhelmus als volkslied. Om ‘de geboorte van Nederland’ te vieren serveert Erfgoedcentrum DiEP vanaf 15.30 uur ‘appeltjes van oranje’. Stadsdichter Marieke van Leeuwen maakt voor deze gelegenheid een gedicht en ‘nJoy Chocolate heeft een speciale bonbon ontworpen waarop Dordrecht als wieg van de natie centraal staat. De Klander Muelen en Erfgoedcentrum DiEP trakteren gasten en bezoekers op zo’n chocolaatje. Ook organiseert het erfgoedcentrum een Geschiedenisquiz voor de bezoekers.

Het Nederlands Dagblad (ND) organiseert voor de lezers van de krant op 19 juli een eerste dagtocht naar Dordrecht. Zo wordt ingehaakt op het feit dat in Dordrecht de onafhankelijkheid van Nederland ontstond. Zo’n 45 lezers van het ND komen die dag naar onze stad.

Aanjagers van de activiteiten zijn Erfgoedcentrum DiEP en Hans Berrevoets, voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking. Gesteund door ondernemers en particulieren die ook 19 juli als nationaal belangrijke datum weer op de kaart willen zetten. Zeker op weg naar het jaar 2015 want dan wordt het historische Hof heropend na een grondige verbouwing en eigentijdse herinrichting. Dordrecht komt dan historisch nadrukkelijker in beeld als stad van het begin.

Vorig jaar werd voor het eerst in lange tijd op kleine schaal weer aandacht gevraagd voor 19 juli als feestdag. De historische dag werd in de jaren vijftig altijd gevierd met de zogenoemde Hoffeesten in de binnenstad. In een grote tent bij het Bagijnhof traden de populairste artiesten van het land op. Van die feesten rest nu alleen nog de jaarlijkse kermis die onlangs op de Spuiboulevard stond.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.