Therapiehond helpt bij revalidatie bij Rivas Zorggroep

27 juli 2012 door Liesanne
Therapiehond helpt bij revalidatie bij Rivas Zorggroep

DORDRECHT - Rivas Zorggroep heeft in samenwerking met Stichting Contacthond de pilot met een therapiehond succesvol afgerond. Cliënten van revalidatieafdelingen deden in deze periode naast de dagelijkse activiteiten ook oefeningen met de hulp van een speciaal daarvoor opgeleide hond. Deze vorm van therapie wordt door dit succes verder uitgebreid na de zomer en op verschillende locaties van Rivas ingezet.

 
De pilot vond in de eerste zes maanden van dit jaar plaats. En met succes, want de resultaten zijn merkbaar: cliënten van de revalidatieafdeling die met honden trainen lijken aanzienlijk sneller te herstellen. ‘Trainen met de hond, voelt vaak niet als trainen’, verduidelijkt Claudia Huizer, teamleider bij Rivas. ‘Het gaat spelenderwijs en daardoor vergeten mensen vaak hun beperkingen.’
 
Pilot
Het idee voor de pilot werd opgedaan tijdens een werkbezoek aan een Amerikaanse zorglocatie. Ook een fysiotherapeut van Rivas had over een soortgelijke behandeling gehoord. ‘We zagen welke positieve uitwerking een therapiehond heeft op mensen’, zegt Claudia. ‘Daarom wilden wij dit ook graag proberen en besloten een pilot te houden.’ Zo ontstond de samenwerking met de Stichting Contacthond. De stichting leidt therapiehonden op om in te zetten bij verschillende vormen van therapie bij zorginstellingen. Aan de pilot werkten onder andere cliënten mee die een gedeeltelijke verlamming hebben als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding.
 
Revalidatie
Voor revalidanten zijn alle dagelijkse activiteiten onderdeel van hun therapie. Samen met de fysio- en ergotherapeut van Rivas wordt een behandelplan opgesteld, waarmee zij samen afspreken welke oefeningen dagelijks gedaan worden voor een goede revalidatie. ‘Voor de pilot hebben we een aantal van deze oefeningen vertaald naar een training met de therapiehond’, verduidelijkt Claudia. Voor een oefening voor de armen moet de bal van de hond worden weggegooid. ‘Het geven van een commando aan de hond om de bal te pakken is ook een belangrijk onderdeel, want ook de logopedist is onderdeel van het behandelteam.’ Om de hond te belonen moet het deksel van een klein potje worden gehaald waar hondensnoepjes inzitten. ‘Een beloning voor de hond hoort erbij en daarom willen de cliënten graag extra hun best doen om het potje te openen. Deze training doen ze nu met een reden waardoor cliënten nog meer gemotiveerd zijn.’
 
Band
Een onverwachte bijkomstigheid is de positieve invloed op het welzijn van de cliënten. ‘We zien namelijk dat onze cliënten een bijzondere band met de hond opbouwen’, legt Claudia uit. ‘Zij werken iedere week samen. De hond en de cliënt delen iets en de hond oordeelt niet. De komst van de hond lijkt een cliënt ook op te beuren.’ Daarom is tijdens de pilot ook therapie gedaan met dementerende ouderen enn bewoners met een lichamelijke beperking die te maken hebben met een depressie. ‘Het was bijzonder om te zien hoe bewoners van verpleeghuizen op de hond reageerde en opleefden’, zegt Claudia. ‘Ook om deze reden krijgt de pilot na de zomer een vervolg.’
 
Stichting Contacthond
Stichting Contacthond selecteert en test honden van particuliere bazen. De honden worden opgeleid tot therapiehond. Samen met een vaste begeleider zet Contacthond de therapiehonden in. Dit gebeurt altijd in samenwerking met een vaste therapeut. Zo kunnen mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking geholpen worden tijdens reguliere therapievormen. De hond is hierbij een hulpmiddel.
 
Meer informatie
Voor meer informatie over de pilot met de therapiehond of andere diensten van Rivas kan contact worden opgenomen met Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief) of kijk op www.contacthond.nl. Meer informatie over Rivas is ook te vinden op www.rivas.nl.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.