Waalse Kerk viert 425-jarig bestaan

05 oktober 2011
Waalse Kerk viert 425-jarig bestaan

DORDRECHT - De Waalse Gemeente, ook bekend onder de namen De Waalse Kerk, l’Eglise Wallonne, of De Franse Kerk bestaat in Dordrecht 425 jaar. De leden en vrienden van dit protestantse kerkgenootschap vieren dit feit groots.

In het weekend van 8 oktober wordt in de Augustijnenkerk aan de Voorstraat (zie foto) een muziekavond georganiseerd van Franse geestelijke en populaire muziek. Medewerking verlenen: Het Laurens Kamer Koor (in kleine bezetting), het Victoria Trio (accordeon, contrabas, slagwerk), Het Vondelkoor, en drs. Bart van Buitenen (op het Maarschalkerweerd-orgel). De pauze wordt muzikaal ondersteund door het salonorkest Art Nouveau. De avond begint om half acht. De toegang is gratis.

Een dag later, zondag 9 oktober wordt eveneens in de Augustijnenkerk een jubileumdienst gehouden. De eigen predikant, ds. Roger Dewandeler zal daarin voorgaan. Het fluittrio “Interval” zal deze feestelijke dienst begeleiden en het orgel wordt ook nu bespeeld door drs. Bart van Buitenen. 
De dienst zal tweetalig zijn (Frans / Nederlands), zodat de liturgie en de preek door alle aanwezigen goed gevolgd kunnen worden.

Ter gelegenheid van dit jubileum wordt ook een tentoonstelling ingericht in de gewelven van het Hof (onder de Statenzaal). Dagelijks, van woensdag t/m zondag is daar een presentatie te zien van de historie als ook van de huidige activiteiten van deze Franstalige kerk.

Op de hoek van de Visstraat en de Voorstraat, in het centrum van onze stad staat nog altijd het gebouw dat jarenlang in gebruik is geweest door de Waalse kerk, totdat het gemeentebestuur in 1985 besloot dat hieraan een winkelfunctie gegeven diende te worden.
Ook op andere plaatsen in de stad is de invloed van de Walen nog te zien: de Binnen- en Buitenwalenvest zijn vernoemd naar een Waals garnizoen, waarvan leden kerkdiensten in hun eigen Franse taal bezochten.

De vader van Jacques Perk, de vader van Vincent van Gogh en dominee Polyander (de naamgever van een basisschool in Sterrenburg) waren in het verleden predikant in de Waalse Kerk. In 1903 richtte Ds. Picard een afdeling van de Alliance Française in Dordrecht op.

Al een aantal jaren worden de diensten gehouden in de Statenzaal van het Hof. De huidige predikant, ds. Roger Dewandeler is ook aangesteld in de Waalse Kerk van Breda en Middelburg. Om die reden worden de diensten een maal per twee weken gehouden op zondagmorgen.

De geschiedenis van Franse protestanten in Dordrecht is interessant. De Hugenoten die na 1685 vluchtten zijn voor velen de bekendste groep. Bijna 100 jaar eerder waren er echter al veel migranten uit Wallonië naar het protestantse noorden gevlucht. Op veel plaatsen werden “Fransche kerken” gesticht. Op meer dan 500 plaatsen werden toen in ons land kerkdiensten in het Frans gehouden. Op dit moment  zijn er nog 13 Waalse Gemeenten, verspreid over heel Nederland.

Mensen die de kerkdiensten bezoeken zijn afstammelingen van de Hugenoten, of Fransen, Walen, Zwitsers die in ons land wonen. Verder wordt aan vluchtelingen uit Franstalige gebieden een warm welkom geboden. Ook komen er vaak bezoekers die lid zijn van een andere kerk, Frans studeren of graag de Franse taal horen of spreken.
De Eglise Wallonne maakt deel uit van de PKN.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.