RTV Dordrecht herhaalt op verzoek documentaire Tijdloos

21 augustus 2012
RTV Dordrecht herhaalt op verzoek documentaire Tijdloos

DORDRECHT - RTV Dordrecht herhaalt woensdag 22 augustus de documentaire 'Tijdloos'. Deze is in 2000 gemaakt door Fokko van der Straaten en Marc van Riezen. Drie dagen lang is er gefilmd op de afdeling Kastanje van het Parkhuis. De documentaire laat een beeld zien van de dagelijkse gang van zaken op deze afdeling waar mensen verblijven die lijden aan Alzheimer (dementie). Het is een indringend verhaal met af en toe heel verdrietige bewoners. Het feit dat Van der Straaten en Van Riezen daar toen geheel vrij hebben kunnen filmen was zeer bijzonder te noemen. 12 jaar geleden bestond er vaak nog een zekere vorm van gene rond dementie.

De herhaling is een persoonlijke wens van Van der Straaten die 'Tijdloos' beschouwt als de meest aangrijpende productie in zijn lange loopbaan als documentairemaker. "Het aftakelen, de bewoners die in diverse stadia van dementie verkeren, die de weg helemaal kwijt zijn, of die soms letterlijk weg wilden." Met een glimlach: "of die tijdens het koekjes bakken stilletjes het beslag opaten. Je ziet dat mensen aan het einde van hun leven weer kinds worden."

Van der Straaten herinnert zich nog levendig hoe een hoogbejaarde man en vrouw in het tehuis dachten dat ze een echtpaar vormden, wat in werkelijkheid niet zo was. De begeleiders hielden die gedachte in stand, maar als er familiebezoek arriveerde, werd het 'echtpaar' tijdelijk uit elkaar gehaald. Dit om al te pijnlijke situaties bij de ware echtgenoot of echtgenote te vermijden.

Tijdloos  - vanaf woensdag 18.00 uur te zien bij RTV Dordrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.