Openbaar watertappunt in gebruik genomen

28 augustus 2012

DORDRECHT -Openbaar watertappunt in gebruik genomen

Maandag 27 augustus nam wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid) op het Van Oldenbarneveltplein het nieuwe openbare watertappunt van Crabbehof officieel in gebruik.  Dordrecht werkt nog aan een tweede tappunt dat in september nabij het Lindershuis in het centrum wordt geplaatst.

Na een bruisende flash mob door gymnastiekvereniging OKK vulden de wethouder en vele inwoners hun Evides-bidon met 100% kraanwater uit het nieuwe tappunt. Dit voorkomt plastic afval, scheelt geld en past in het duurzaamheidsstreven van de gemeente Dordrecht.
 
Bewustwording
Door water uit openbare tappunten ter beschikking te stellen, wil de gemeente Dordrecht de hoeveelheid plastic wegwerpflesjes verminderen. Dagelijks belanden er in Nederland 500.000 flesjes op de vuilnisbelt. En dit terwijl Nederland het allerbeste kraanwater ter wereld heeft: goedkoop, duurzaam en lekker! Bovendien past kraanwater drinken bij een gezonde levensstijl, die Dordrecht als JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) voorstaat. De watertappunten zijn onderdeel van het drinkwaterproject Join the Pipe.
 
Harry Wagemakers: “We hebbenkort geleden een pluim gekregen over de goede inzamelresultaten van plastic afval. Dat was een geweldig compliment aan de stad, maar als we met zijn allen minder plastic gebruiken, is dat natuurlijk een nog grotere stap in de richting van een duurzame stad.”
 
Samenwerkingspartners
Evides Waterbedrijf – drinkwaterleverancier in Zuidwest Nederland –regelt de aansluiting, in opdracht van de gemeente. De aanleg in Dordrecht maakt deel uit van een proef waarin Evides onderzoek doet naar de openbare tappunten in relatie tot de waterkwaliteit. Centraal in de pilot – die Evides in drie gemeenten in haar leveringsgebied uitvoert – staat kwaliteit van het kraanwater: zowel uit het tappunt als uit het leidingnet waarop het tappunt wordt aangesloten. Evides Waterbedrijf sluit de tappunten aan op het waterleidingnet en neemt de kosten voor onderhoud, beheer,monstername en waterverbruik voor haar rekening. De gemeente is eigenaar van het tappunt en bereikbaar voor eventuele vragen of meldingen.
 
Water voor ontwikkelingslanden
Een deel van de opbrengst van de verkochte watertappunten van Join the Pipe is bestemd voor water- en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden. In het voorzieningsgebied van Evides Waterbedrijf verloopt dit via de Stichting Water for Life.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.