Groot feestdebat op woensdag 3 oktober in Dordts museum

04 september 2012
Groot feestdebat op woensdag 3 oktober in Dordts museum

DORDRECHT - Een Groot Feestdebat moet duidelijk maken of Dordrecht als "Evenementenstad van het Jaar" op z’n lauweren kan rusten, of dat er juist veel meer mogelijk is in de stad.  Het debat wordt op woensdagavond 3 oktober gehouden in het Dordrechts Museum en begint om 18.45 uur.
 
Het wordt 3 oktober al het zesde grote stadsdebat, dat georganiseerd wordt door journalisten van de gezamenlijke Dordtse media. Zij hopen nu al een debat los te maken in  de aanloop naar de discussie. In eerste instantie was voor het feestdebat 19 september gereserveerd, maar 3 oktober bleek beter te passen om een groot feestdebat te houden..

Het thema ‘feest’ is een rekbaar begrip. Dat moet veel mensen prikkelen om die avond hun zegje te komen doen. De organisatoren zien dat breed: Wilt u pleiten voor een nieuw evenement? Of juist klagen, dat er al te veel gefeest wordt? Iedereen is welkom. De tegenstelling tussen levendigheid en leefbaarheid zal ongetwijfeld aangestipt worden.  

Afgelopen zomer werd door het Platform Stedelijke Herdenking en erfgoedcentrum DiEP al gepleit voor nieuwe Hoffeesten om zo de historische kracht van Dordrecht te verbeelden.. Dit Hoffeest  staat voor het in ere herstellen van de herdenking en viering van de eerste stap naar een onafhankelijk Nederland: de Eerste Vrije Statenvergadering op 19 juli in 1572.
De vraag is 3 oktober ook: moet 19 juli allereerst een aanleiding zijn tot een herdenking en bezinning. Of een begin in de zomer van festiviteiten vol bier en muziek? Of juist allebei? En: hoe moeilijk is het eigenlijk om een (nieuw) evenement op poten te zetten, c.q. uit te bouwen naar bijvoorbeeld de in Vlaanderen ,,wereldberoemde” Gentse zomerfeesten.

De actuele discussie over de weekmarkt, die andere weekendactiviteiten op het Statenplein onmogelijk schijnt te maken, zal op 3 oktober zeker worden uitgediept. Ook rond de horecabestemming van het Scheffersplein heeft al een debat gewoed.
Maar er zijn meer belemmeringen voor stadsfeesten: klagende buurtbewoners, doorgeschoten regelgeving, weinig flexibele ambtenaren en opgedroogde geldbronnen. En: Kunnen de ervaringen van de gevestigde festivalbazen gebruikt worden voor beter evenementenbeleid?

De mensen achter het feestdebat willen graag veel losmaken. Zo stellen zij de vraag: Is er voor jongeren echt zo weinig te doen, naast een dancefeest op 30 april? En waarom is er geen Kleintje Zomercarnaval, terwijl er zoveel Antillianen wonen in Dordt?
,,Wat voor festival u zelf wel willen zien in Dordrecht? Al die vragen moeten op woensdag 3 oktober, vanaf 18.45 uur, aan bod komen tijdens het Grote Feestdebat in het Dordrechts Museum. Na het debat is er volop gelegenheid om in de wandelgangen van het museum met elkaar door te praten. 

(het zevende debat staat al voor woensdag 28 november op de agenda)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.