Minister Leers bezoekt Dordrecht

05 september 2012
Minister Leers bezoekt Dordrecht

DORDRECHT - Bewindsman laat zich informeren over integratie en jeugdwerkloosheid

Op 4 september bracht minister Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel een werkbezoek aan Dordrecht. Hij liet zich door de wethouders Harry Wagemakers (Maatschappelijke Ondersteuning) en Bert van de Burgt (Arbeidsmarktbeleid) informeren over de manier waarop Dordrecht het integratiebeleid heeft ondergebracht in het reguliere beleid en de jeugdwerkloosheid aanpakt. Daarnaast bezocht de minister de Aksa moskee.

De minister werd bijgepraat over de successen, kansen en uitdagingen die de gemeente tegenkomt bij het integreren van specifiek integratiebeleid in regulier beleid, met name bij het bestrijden van jeugdwerkloosheid. Is er voor migrantendoelgroepen specifieke aandacht nodig binnen regulier beleid? En zo ja, wat zijn hierbij goede voorbeelden? Dat bespraken de minister en de wethouders met vertegenwoordigers van Stedelijk Dalton Lyceum, TriviumLindenhof, Instituut Het Centrum en vertegenwoordigers van het project Welslagen.

Daarnaast bracht de minister een bezoek aan de Aksa moskee. Daar werd hij door Platform Turkse Dordtenaren, Protestantse Zorggroep Crabbehoff en door de vrijwilligers van de Aksa moskee bijgepraat over de samenwerking tussen algemene maatschappelijke instellingen en de migrantengroepen. Door middel van voorbeelden vertelden de vertegenwoordigers van onder andere Ban Bria, Turkse Ouderenfederatie en Marokkaanse vadergroep Wielwijk over hun aanpak om maatschappelijke betrokkenheid van migranten te vergroten.

Integratiebeleid
Kort na het aantreden heeft het Dordtse college stevig ingezet op een verschuiving van het integratiebeleid: van de nadruk op groepen mensen, naar de nadruk op instellingen die zichtbaar en toegankelijk moeten zijn voor alle doelgroepen. Daarvoor zijn twee lijnen uitgezet: sociaal economische participatie en interculturalisatie. In het nieuwe beleid staat de samenwerking centraal tussen algemene maatschappelijke instellingen en de migrantengroepen die al dan niet georganiseerd zijn in migrantenzelforganisaties.

Wethouder Harry Wagemakers: “Het nieuwe beleid begint vruchten af te werpen. Zelforganisaties en instellingen werken steeds beter met elkaar samen en binnen uiteenlopende terreinen is er aandacht voor het bereiken van verschillende doelgroepen. We zijn er nog niet, maar ik zie steeds meer mooie initiatieven ontstaan. Het is mooi dat minister Leers hier interesse voor toont.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.