Zuidhoven vijftig jaar de kleinste wijk van Dordrecht

05 september 2012

DORDRECHT -  De kleinste wijk van Dordrecht, Zuidhoven, bestaat vijftig jaar. In september 1962 kregen aan wat nu de Zinnia heet de eerste bewoners hun sleutel. Tussen Oudendijk en Spoorlijn werd vooral gebouwd door Nodelijk, toen een bekende onderneming in de stad Dordrecht.

De Laan der Verenigde Naties, tusssen Zuidhoven/Crabbehof en Krispijn, volgde pas in 1974.

Zuidhoven kreeg een eigen karakter zonder winkels. Het CDA en de SGP waren er de leidende partijen in de wijk. Vanaf de Hugo van Gijnweg kwamen de belangrijkste ingangen naar de wijk, die verborgen lag achter de Oudendijk.

 

Eén kerk kreeg Zuidhoven:

 

Ontstaan van de kerkelijke gemeente (bericht van de wijksite van de kerk)

De Christelijk Gereformeerde kerk Zuidhoven werd als gemeente geïnstitueerd op 20 mei 1963. De consulent van Dordrecht-Centrum, ds. C. Smits te Sliedrecht-Centrum, bevestigde de gekozen ambtsdragers, als ouderling de broeders: K. Plomp, J.C. Vogelezang en K. de Waal en als diaken J.G. Littooij en W.L. Ouwerkerk.

 

De Doopsgezinde kerk aan de Van Gijnweg werd tot Crabbehof gerekend, want de dijk, alhoewel deels afgegraven, bleef een scheidslijn.

 

Verder is Vreedonk, eens het gereformeerde bejaardencentrum Johanne, een beeldbepalende plek in de wijk. Zuidhoven kreeg wel in de jaren zeventig een burgemeester: J.H. van Zuuren woonde er als opvolger van mr. J.J. van der Lee lange tijd.  Cok Sas was de bekendste wethouder uit de wijk.

Tandartsen en huisartsen vestigden zich ook in de wijk. Aan de grenzen van Zuidhoven kwamen later sportvoorzieningen.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.