GGD ZHZ start weer met gratis spel- en praatprogramma voor kinderen van gescheiden ouders

11 september 2012
GGD ZHZ start weer met gratis spel- en praatprogramma voor kinderen van gescheiden ouders

DORDRECHT - Op 15 september is het de Dag van de Echtscheiding. Rondom deze dag valt er echter niet veel te vieren. Vooral voor kinderen niet. Zij kunnen namelijk vaak moeilijk wennen aan de situatie die ontstaat na een scheiding. Om kinderen te helpen de scheiding van hun ouders te verwerken, organiseert de GGD Zuid-Holland Zuid ook dit najaar -samen met FlexusJeugdplein, Rivas, Vivenz en Careyn - in deze regio het programma KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties). Geïnteresseerden kunnen zich vanaf deze week voor dit gratis programma opgeven. Locatie en tijd van de bijeenkomst worden in overleg met de deelnemers bepaald.

Een op de drie huwelijken mondt uit in een scheiding en ook 60 procent van de samenwoonrelaties wordt vroegtijdig beëindigd. Als een relatie slecht is en blijft, is het niet gek dat daar een einde aan moet komen. Maar het is voor ouders wel goed dat ze beseffen dat hun uiteengaan gevolgen kan hebben voor kinderen. Ervan uitgaan dat ook kinderen gelukkiger en opgeluchter worden als vader en moeder uit elkaar gaan, is toch wat te kort door de bocht geredeneerd. Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat kinderen nadelige gevolgen kunnen ondervinden van de scheiding van hun ouders. Niet alleen op het moment dat ze nog kind zijn, maar ook na een aantal jaren en zelfs tot op volwassen leeftijd.

KIES zorgt voor beter begrip scheiding bij kinderen
Hoewel ouders doorgaans veel aandacht besteden aan de kinderen tijdens een scheiding, blijft het voor veel van hen toch lastig er met hun ouders over te praten.  KIES kan een kind helpen om de scheiding beter te begrijpen en te accepteren. Bij dit spel- en praatprogramma krijgen kinderen de gelegenheid om met leeftijdsgenootjes te praten over de scheiding. Carolien Vogelaar, projectleider bij de GGD ZHZ: ‘Sommige kinderen hebben na het uiteengaan van de ouders veel vragen. KIES helpt de kinderen antwoord te vinden op deze vragen. Ook kunnen ze hun gevoelens kwijt in de groep, zonder bang te hoeven zijn iemand verdriet te doen’.  De resultaten van KIES zijn positief. Kinderen die hebben meegedaan, geven aan dat ze zich beter voelen en dat ze beter begrijpen waarom hun ouders uit elkaar zijn.

Aanmelden?
KIES is bedoeld voor kinderen van 8 tot 16 jaar. Het maakt niet uit of ouders lang of kort geleden gescheiden zijn, iedereen kan mee doen. De kinderen (maximaal tien) komen elke week een uur bij elkaar. KIES duurt acht weken. Voor ouders zijn er twee bijeenkomsten; een informatiebijeenkomst en een evaluatiebijeenkomst. Na aanmelding nemen we over de locatie en tijd van de bijeenkomst nog contact met u op. KIES is kosteloos voor de deelnemers, de kosten van het programma worden door de gemeenten betaald. U kunt zich aanmelden op www.voorkomeendipzhz.nl, door te bellen naar 078- 770 3401 of te mailen naar ac.nooijens@ggdzhz.nl.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.