Combinatie ChristenUnie/SGP passeert in aantal stemmen CDA in Dordrecht

13 september 2012
Combinatie ChristenUnie/SGP passeert in aantal stemmen CDA in Dordrecht

DORDRECHT – De combinatie ChristenUnie/SGP heeft voor de eerste keer meer stemmen gehaald, dan de andere christelijke partij het CDA. Dat is ook een historisch feit in de uitslag van de Kamerverkiezingen in Dordrecht.

Het CDA had in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor de laatste keer twee wethouders in het college (De Kovel, Hovius). In de jaren zeventig waren Van Bohemen en De Bruin de namen.

Momenteel telt de raadsfractie van het CDA net als de combinatie ChristenUnie/SGP maar drie leden. Bert van de Burgt is nu de wethouder namens het CDA.

De verandering op de christelijke kiezersmarkt is net zo historisch als dat Beter voor Dordt (BVD) als locale partij in 2010 de PvdA als marktleider van de troon stootte. Vanaf 1918 was de PvdA en de voorganger SDAP in het dagelijks bestuur van de stad de dominante factor. De ARP was een natuurlijke bondgenoot in het college.

Momenteel heeft BVD drie wethouders in het stadsbestuur en is Piet Sleeking de politiek leider, die op 19 maart 2014 voor de opgave staat om vijftien zetels te behouden. Overigens door de combinatie WEK telt BVD momenteel dertien raadszetels. WEK is een afsplitsing van BVD waarover al het nodige is geschreven.

Overigens: Ook de SP is een kanshebber op de Dordtse kiezersmarkt, maar deze partij heeft in Dordrecht nog niet meegedaan aan de raadsverkiezingen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.