Museum presenteert speciaal kinderboek

14 september 2012
Museum presenteert speciaal kinderboek

DORDRECHT - Met de presentatie van het kinderboek ‘Bekijk ’t maar’ gaat voor het Dordrechts Museum een lang gekoesterde wens in vervulling. In het boek worden, aan de hand van tien verschillende verhalen in de vorm van een sprookje, interview, brief of gedicht, kunstwerken uit de collectie op een speelse wijze belicht.

Elk verhaal hoort bij een schilderij uit een van de zalen van het museum. Zo is het eerste verhaal een verslag van de vergadering van het stadsbestuur van Dordrecht over de vraag wat er allemaal op het schilderij ‘Gezicht op Dordrecht’ van Adam Willlaerts uit 1629 moet komen. Dat ontaardt in ruzie. In het tweede verhaal houdt de vader van Johan en Cornelis de Witt een toespraak als zoon Cornelis terugkeert van zijn zegetocht in het Engelse Chatham, waar hij de Engelse vloot op eigen bodem versloeg. Bij het schilderij van Schotel wordt verslag gedaan van een scheepsramp in hevige storm. De boer van de ‘Eend Sijctghen’ van Aelbert Cuyp schrijft een lofdicht over zijn beroemde dier. Abraham van Strij vraagt zijn broer Jacob per brief om samen een schilderswinkel te beginnen. Dat deden ze in de 18de eeuw ook.

In ‘Woesj;  leidt sneeuwwitje – een tot leven gewekt beeld uit de zaal over de Romantiek – kinderen door schilderijen van romantische landschappen. ‘De schilder en het licht’ is een sprookje over de schilderijen van Rembrandt en Van Hoogstraten. De schilder Boudin wordt geïnterviewd over zijn zomer in 1884 in Dordrecht, toen hij 36 doeken schilderde, en Breitner over zijn winter in Amsterdam.

Een rode draad in het boek vormt Koos de Suppoost, die kinderen wat vertelt over de geschiedenis of de gebruikte techniek van een schilderij. Hij beantwoordt vragen als ‘Waarom schilder je een koe?’ (Smak Gregoor) of  ‘waarom schilder je een landschap met stippeltjes?’ (Toorop). Hoewel het boek bedoeld is voor kinderen van 8 tot 12 jaar schrijft Koos in het voorwoord dat het boek eigenlijk voor kinderen van 8 tot 80 jaar is en dat het zowel om te lezen als om voor te lezen is.

De teksten van schrijver, recensent en theatermaker Peter Marijnissen zijn rijk geïllustreerd door Alex de Wolf, die eerder het boek ‘Een hele kunst’ illustreerde. ,,De verhalen zijn allemaal verschillend, net zoals de verhalen en zalen in het Dordrechts Museum ook allemaal verschillend zijn en een eigen sfeer hebben,” legt Marijnissen uit.

Het boek is door testpanels van kinderen beoordeeld en soms aangepast. Het museum heeft bij de uitgave samengewerkt met kinderboekenwinkel De Giraf. ‘Bekijk ’t maar’ sluit aan bij de doelstelling van het museum om meer activiteiten voor kinderen te organiseren en kinderen op hun eigen manier naar de kunstcollectie te laten kijken.

,,Al sinds de heropening van het museum wilden we een boek voor kinderen uitbrengen,” zegt Elsa van Arkel van Educatie. ,,Met dit boek kunnen ze door het museum lopen. Ze kunnen het gebruiken als een spannende gids voor hun ontdekkingsreis langs de schilderijen. ,Het boek daagt kinderen ook uit verder te graven, bijvoorbeeld om via Google het woonhuis van Ary Scheffer in Parijs op te zoeken.”

Het boek wordt tijdens de kinderboekenweek op woensdag 10 oktober om 15.00 op een bijzondere manier gepresenteerd in het Dordrechts Museum. ‘Bekijk ’t maar’ kost 22,95 euro.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.