Nieuwe aankoop Dordrechts Museum

14 september 2012
Nieuwe aankoop Dordrechts Museum

DORDRECHT - Nieuwe aankoop Dordrechts Museum mogelijk dankzij bijdrage Stichting Vrienden
De nieuwe aanwinst van de schilder Eugène Boudin in het Dordrechts Museum verenigd met ‘vader’ Van Goyen en ‘broer’ Jongkind.

Het Dordrechts Museum is sinds kort een bijzonder schilderij rijker: dankzij de steun van de Stichting Vrienden kon het werk ‘De Maas bij Dordrecht’ van Eugène Louis Boudin worden aangekocht. Het schilderij is een welkome aanvulling op de collectie.
Vanaf vrijdag 14 september wordt de nieuwe Boudin gepresenteerd naast ‘Gezicht op Dordrecht’ van Jan van Goyen en ‘Zeilschepen bij Dordrecht’ van Johan Barthold Jongkind. Door deze aankoop kan het Dordrechts Museum een verband leggen tussen een aantal beroemde schilders en verschillende perioden uit de kunstgeschiedenis.

Stichting Vrienden
Het werk kon worden aangekocht dankzij de Stichting Vrienden van de Dordtse musea. De vrienden zijn voor het museum onmisbaar want ze dragen structureel bij aan de verwerving van kunstwerken. Sinds de oprichting in 1995 konden met hun steun al eenentwintig stukken worden aangekocht.

Het Dordrechts Museum heeft vanaf het begin van zijn bestaan veel aan particulieren en bedrijven te danken: het was een club van Dordtse kunstliefhebbers die in 1842 de Vereniging Dordrechts Museum oprichtte. Het allereerste collectiestuk, Gezicht aan de Rijn van Willem de Klerk uit 1843, was een schenking van een van de oprichters.
Momenteel heeft de Stichting ongeveer tachtig vrienden. Voor een groot deel zijn ze afkomstig uit het Dordtse bedrijfsleven, maar ook landelijke bedrijven zijn vriend. Daarnaast is er een aantal sterk betrokken particulieren verbonden aan de stichting.
 
De Stichting kent drie categorieën vrienden, ieder met een eigen sponsorbedrag en tegenprestaties. Voor alle vrienden zijn er speciale activiteiten. Er zijn avondpreviews bij grote tentoonstellingen, boeiende lezingen en exclusieve culturele diners. De Stichting is daarnaast een bijzonder platform om in een stijlvolle omgeving relaties te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen.

Boudin zoon van Van Goyen, broer van Jongkind
In de 19e eeuw kwamen veel Franse kunstenaars naar Nederland om de fraaie landschappen en stadsgezichten te schilderen. Ze grepen terug op 17e-eeuwse meesters als Jan van Goyen. Boudin en Jongkind ontmoetten elkaar in Normandië, trokken samen op en beïnvloedden elkaar. Toen de Franse winkelmagnaat en kunstkenner Ernest Hoschedé in 1881 kennis had gemaakt met het werk van Boudin, schreef hij: ‘Boudin, zoon van Van Goyen, broer van Jongkind’. Alle drie hebben ze ooit een gezicht op Dordrecht geschilderd. Alle drie met daarop de Grote Kerk. Deze drie schilderijen komen  naast elkaar te hangen. ‘Het is geweldig dat die drie schilderijen nu samen in het Dordrechts Museum te zien zijn. Zo kunnen we een stukje kunsthistorie reconstrueren. In de 19e eeuw zeiden kenners al dat Boudin en Jongkind bij elkaar hoorden en dat hun  werk geworteld is in de 17e-eeuwse Hollandse meesters’ stelt conservator moderne kunst Gerrit Willems.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.