Duurzame architect Thomas Rau op woensdag 26 september op duurzaamheidscafe Dordrecht

18 september 2012

DORDRECHT -  Het duurzaamheidscafe dat het platform duurzaamheid organiseert in het Koetshuis van milieucentrum Weizigt heeft woensdag 26 september een bijzondere hoofdgast: de duurzaam denkende architect THOMAS RAU is de hoofdrol.

Meer over Thomas Rau, die op 26 september vanaf 20 uur aan het woord komt in het Koetshuis van Weizigt:

 

Thomas Rau

000_N2_webview

Thomas Rau (Gummersbach, 1960) volgde opleidingen op het gebied van beeldende kunst en dans aan de Kunstacademie en studeerde architectuur aan de RWTH Aken. Sinds 1990 werkt hij als architect in Amsterdam, waar hij in 1992 RAU oprichtte. RAU neemt actief deel aan de huidige internationale discussie over duurzaamheid en de ontwikkeling van energiebesparende technologiën. Hij geeft lezingen over Oneplanetarchitecture in binnen- en buitenland en is lid van de Dutch Green Building Council. Thomas Rau staat, als hoogst geplaatste architect, op nummer 26 van de Duurzame 100 van dagblad de Trouw.

Voor RAU staat dienstbaarheid in de architectuur centraal. Elk object moet tot stand komen vanuit een samenspel tussen de genius loci, de mensen die het gaan gebruiken, beheren en onderhouden, en de mogelijkheden van dat moment. En wel zo dat het de omgeving – natuur en cultuur – verrijkt, een prettige, stimulerende en gezonde werkplek vormt en in algemene zin bijdraagt aan onze om gang als mens met de aarde waarop wij leven – oneplanetarchitecture. Maatschappelijke betrokkenheid spreekt zowel uit de opbouw van het portfolio als uit het innoverend karakter van de gebouwde oplossingen.

RAU streeft naar low-tech oplossingen voor high-tech vragen. ‘State of the art’ is daarbij het vertrekpunt. Zo produceert het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist (2006) even veel energie als het gebruikt. Het wordt verwarmd door de mensen die er werken, biedt onderdak aan dieren en is CO2 neutraal. Met de oplevering van het Christiaan Huygens College in Eindhoven in november 2010 gaat RAU een stap verder. Dit schoolgebouw produceert een overschot aan thermische energie die met de sporthal en naastliggende woningen wordt gedeeld. Medio 2011 volgt met kantoor- en wooncomplex Woopa in Lyon een gebouw welke niet alleen volledig in zijn eigen behoefte aan thermische energie voorziet, maar ook een overschot aan elektrische energie produceert.

CV Thomas Rau (NL)

CV Thomas Rau (EN)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.