Herinneringen aan afgebrande historische ark van Kees Goedhart op Zuidplaatje

18 september 2012

DORDRECHT - Boswachter Jack van der Neut herdenkt op zijn weblog Kees Goedhart, die de bewaker en oppasser was van het ark )je' bij het Zuidplaatje op het eiland van Dordrecht. Vandalen hebben het verwoest. Kees was op die plek jarenlang gastvrij en paste op het Zuidplaatje.

Hij hield de natuur bij vanaf het moment dat hij bij DuPont met pensioen ging. In Centrum de Buitenwacht in Krispijn bouwde hij een grote groep fans op, die met hem als beheerder van het Zuidplaatje meeleefde. Het aantal mensen dat bij Kees eens op de koffie ging in omstandigheden van een eeuw terug, groeide. Ook kwamen er helaas mensen, die niet natuurlijk met het Zuidplaatje omgingen.

 

Jack van der Neut blikt nu terug op het arkje en de man, die zo jarenlang op zijn fiets vanuit Krispijn en later Sterrenburg naar he6t Zuidplaatje ging. Lees ook zijn weblog.

 

Het zwart geteerde arkje vlakbij de Oosthaven is recent afgebrand. "Zeer waarschijnlijk hebben vandalen het in de fik gestoken" zegt Louis de Waal, namens de eigenaren van het Zuidplaatje. "Ik heb er bij de politie aangifte van gedaan, maar wat schiet je ermee op? Wederom is er een authentiek stukje cultuurhistorie van de Biesbosch verdwenen."

Houtkachel

In de zomer werd het arkje door het weelderige groen volledig aan het zicht onttrokken. Jarenlang trok Kees Goedhart uit Dordrecht er op de fiets heen. Hij hield er namens de eigenaren een oogje in het zeil, stookte de houtkachel op en hield alles rondom het arkje op orde. Bij lage waterstanden teerde hij bij tijd en wijle het onderschip. In die tijd ging ik regelmatig bij hem op de koffie. Kees pakte dan een rotanstoeltje en zette dat voorop de plecht. Terwijl de koffie pruttelde hadden we het voornamelijk over buiten. Over getijden. Over de vroegere kooiker Kees van der Veeken, over de natuur en het vaak wisselende licht in het rivierengebied. Binnen wisselden de ketels, stukken touw, houten stoelen, polderkisten, olielampen, het houtkacheltje, een stel laarzen en jassen nooit van plek. Als ik bij Goedhart op bezoek was, zei hij meerdere malen dat er binnen niets mocht veranderen en dat alles zo moest blijven. Hoe oud was het arkje eigenlijk? "Helemaal precies weet ik het niet, maar ik schat dat het omstreeks 1910 gebouwd is" vult De Waal aan. "Het arkje is gebouwd bij Schlieker in Sliedrecht, een werf die trouwens nog steeds bestaat." Na de brand heeft Goedhart met zijn kinderen de plek van 'zijn' arkje bezocht.

Gedempt licht

Het arkje en Kees Goedhart vormde een mooie combinatie. De houten traptreden in gedempt licht, de laarzen, de oude stoelen. Alles was ingetogen, met mooie, natuurlijke tinten. Er zat een leuk verhaal in met mooi beeld. In 1998 interviewde ik Goedhart en stuurde het verhaal naar het blad Seasons. Goedhart vond het prachtig. Voor mijn weblog moest ik dit keer terug naar de tijd van de dia's. Digitale camera's waren toen immers begrippen uit een andere wereld. Het onderkomen staat tenmiste nog op beeld. Een schrale troost.

* Kees Goedhart op de voorplecht van het Arkje, waar niet alleen Jack van der Neut koffie kwam drinken. Jack heeft mooie herinneringen opgeschreven op zijn weblog. Lees met regelmaat zijn natuurlijke verhalen op internet of in AD De Dordtenaar

 

http://www.boswachtervanderneut.nl/archief.php?item=2012-09

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.