,,Gemeenteraad Dordrecht schept voorwaarden en media vult speelveld in"

23 september 2012

Mijn Mening: Door Hans Berrevoets

DORDRECHT – De gemeenteraad schept dinsdag voorwaarden, waardoor later dit jaar het commissariaat voor media de publieke lokale mediaorganisatie voor vijf jaar een (nieuwe) zendmachtiging geeft.  Het is dan aan de Dordtse mediapartners rondom RTV Dordrecht om het speelveld verder in te vullen met radio, tv, internet en sociale media.

Voor de redactionele programma’s geeft de mediawet richtlijnen .  Het programma bepalend orgaan of programma beleids bepalend orgaan  (PBO)   is daarbij van groot belang. Het PBO behoort bij de locale publieke media organisatie, buiten de verantwoordelijkheid van het bestuur,  zo breed mogelijk de samenleving te vertegenwoordigen. 

Voor de hoofdredacteur is het PBO een belangrijke sparringpartner om op basis van een redactiestatuut en met een redactieraad namens de redactionele mensen aan de slag te gaan.

Een gesprek over de vrijheid van meningsuiting, de verkenning van de grenzen daaraan  en de behandeling van klachten hoort thuis op het speelveld van PBO en (hoofd) redactie.

Raadsleden

Als de nieuwe mediaorganisatie er staat, weten ook de de raadsleden van de Dordtse fractie WEK, waar zij zich kunnen melden. Zij zoeken gehoor voor persoonlijke klachten over mediapartner  Idordt.  De gemeenteraad is alleen niet – ook volgens de mediawet - de juiste plek voor die persoonlijke verhalen.

Binnen de nieuwe organisatie hoort een plek te zijn waar zorgvuldig kan worden bekeken of  klagers ontvankelijk worden verklaard en wellicht  (deels) gelijk hebben of juist helemaal niet. Zo kunnen medewerkers van de lokale omroep ook leren van reacties . Dat komt de kwaliteit van de programma’s  ten goede!

Dat het podium voor de vrije meningstuiting Idordt onder de paraplu gaat vallen van de mediawet, geeft dat klagers zoals de fractie WEK meer rechten, dan wanneer WEK  in het spoor blijft om Idordt buiten de nieuwe mediaorganisatie te houden.

Een publieke omroeporganisatie kan prima duidelijk maken wat onder nieuwsprogramma’s wordt verstaan, waarbij woord en wederwoord een vereiste kan zijn en wanneer  in de media-uitzending het speelveld het open podium voor discussie , columnisten en vrije meningsvorming is.

 Het aankomend bestuur, dat voorwaarden moet scheppen en controleert dat het werk goed wordt gedaan , heeft  tevens een vertrouwensrelatie met de beoogde directeur, die op de centjes past.

Korte lijnen naar de politiek op bestuurlijk niveau zijn  alleen goed om duidelijk te maken dat serieus en binnen de financiële kaders met de zendmachtiging wordt omgegaan zonder op het redactionele speelveld te komen.

Bijna alle gemeenteraadsleden beoordelen de lokale omroep zo ook in het algemeen belang, kijken naar de financiering en stellen passende vragen. De raadsleden bepalen vanuit een eigen kijk wat de publieke  media organisatie waard is.

Voor deze houding mag waardering worden geuit, want in het verleden kende de lokale omroep ieen kwart eeuw bergen en ook vaak dalen.

Maas

Oud wethouder Nico Maas komt de eer toe  belangrijk voorwerk te hebben gedaan waarvoor ook veel waardering bestaat.  Momenteel is hij  achter de schermen een belangrijke formateur.

Onder zijn hand en met steun van de slim opereerde mediawethouder Piet Sleeking heeft Maas het complete bestuur van het huidige RTV Dordrecht, op de nieuwe penningmeester na,  elegant laten vertrekken.

Mensen van naam zijn bereid nu verantwoordelijkheid in het bestuur te gaan dragen, als de gemeenteraad dinsdag (financiële) duidelijkheid schept. 

De oude koeien behoren begraven te worden en de toekomst gaat verder zonder hoekse en kabeljauwse twisten.  Dat is goed medianieuws.

De gemeenteraad kan dinsdag helpen, met goede besluiten, om  mensen enthousiast maken. Kijkers, luisteraars en gebruikers  van mogelijkheden onder verantwoording van de nieuwe mediaorganisatie hebben daar veel aan. Zo wordt het dinsdag een besluit in het belang van de Dordtse gemeenschap.

(Hans Berrevoets is journalist en vanaf 1974 lid van de vakbond NVJ. Hij schrijft deze menijn op persoonlijke titel)

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.