Fotograaf Vincent Mentzel opent 30 september nieuwe galerie Bouke Ylstra

24 september 2012
Fotograaf Vincent Mentzel opent 30 september nieuwe galerie Bouke Ylstra

DORDRECHT - De Rotterdamse fotograaf Vincent Mentzel, zal galerie Bouke Ylstra (Sint Jorisweg 9) op zondag 30 september om drie uur officieel openen. Bouke Ylstra behoort volgens het standaardwerk ,,De Geschiedenis van Dordrecht" in de twintigste eeuw tot de vier belangrijkste schilders van de stad.

Zijn weduwe José Ylstra wil in de galerie werk van Bouke Ylstra en zijn vrienden laten zien. Zij vindt het na een proefperiode tijd voor een feestelijke openingsmiddag op 30 september.

Fotograaf Mentzel, die jarenlang in Dordrecht woonde, is goed bekend met het werk en de persoon Bouke Ylstra (1933-2009). Hij is zoon van een bekende vrijzinnig-hervormde Dordtse predikant P. Mentzel, die in de binnenstad en Sterrenburg zijn kerkelijke gemeente diende.

Vincent Mentzel zegt in vraaggesprekken altijd dat zijn vrije (geloofs)ontwikkeling in Dordrecht begon. Zijn moeder was niet religieus en prominent PvdA-lid in Dordrecht en ging alleen met de kerst naar de kerk. Zijn vader was vooruitstrevend in zijn ideeën en nog voorzitter van de NVSH in de stad.

Dordrecht gaf hem ook als fotograaf de eerste kans. Volgend jaar (28 juni) is het veertig jaar geleden dat hij zijn eerste foto-expositie had in het Dordrechts Museum. In Dordrecht ,,ontdekte" Vincent ook het werk en de schilder Bouke Ylstra, die bij het museum bijna om de hoek woonde en werkte.

De galerie is 30 september van twee uur tot zes uur open voor belangstellenden om het werk te bekijken van de vrienden van Bouke, die voor de openingsexpositie zijn geselecteerd. Dat zijn als exposanten: Rein Dool, Klaas Gubbels, Karel van Rooijen, Felix van de Beek, Hans Andringa, Hélène van Srtralen, Cor Kraat, Pim Leefsma, Lou Ten Bosch, Barbara Kruyt en Mattias Ylstra. Om drie uur zal Vincent Mentzel zijn openingstoespraak houden in de galerie, die jarenlang ook de plek van het atelier van Bouke Ylstra was. Fred van Zegveld verzorgt de muziek.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.