Muzikale rondleiding Clara Oscura langs verlengde tentoonstelling over Pirosmani

25 september 2012
Muzikale rondleiding Clara Oscura langs verlengde tentoonstelling over Pirosmani

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum heeft de tentoonstelling ‘Op zoek naar Pirosmani’ met anderhalve maand verlengd. Aanvankelijk waren de schilderijen van de Georgische kunstenaar Niko Pirosmani (1862-1918) en zijn Nederlandse bewonderaar Rein Dool (1933) tot 30 september te zien. Vanwege de grote belangstelling en de toevoeging van twee nooit eerder vertoonde werken uit een Duitse privé-collectie is de tentoonstelling tot 11 november te bezichtigen.

Op zondag 30 september geeft het historische ensemble Clara Oscura om 14.30 uur een bijzondere muzikale rondleiding langs het werk van Pirosmani. Clara Oscura is Italiaans voor licht en donker, een thema dat terugkomt in de middeleeuwse en volkse liederen van zangeressen Helma Hartman en Annenies Keur.

Het duo vertolkt onder meer gedichten van Bredero of P.C. Hooft en fabels uit de Middeleeuwse bundel Esopet die aansluiten bij de dagelijkse taferelen en vreemde dieren die Pirosmani schilderde, ,,We nemen de deelnemers aan de hand voor een aparte rondleiding,” belooft Helma Hartman.

De tentoonstelling rond Pirosmani heeft tot nu tot toe ruim 27.000 bezoekers getrokken. De schilderijen blijken ook erg in trek bij kinderen. Zo hangen er bij de schilderijen gedichten van schoolkinderen die ze deze zomer tijdens Bead the Poetry hebben geschreven. ,,Zijn verhalende stijl van schilderen en zijn bijzondere dieren helpen kinderen om hun fantasie op gang te brengen,” vertelt Maaike van de Wiel van het museum.

Pirosmani stond midden in het gewone leven en legde dat vast in zijn werk. In eigen land is hij een icoon, net zo beroemd als zijn tijdgenoten Van Gogh, Picasso of Cézanne. Voor de schilder Rein Dool is Pirosmani een belangrijke inspiratiebron. De 20 schilderijen en tekeningen die hij als een hommage maakte, hangen in dezelfde tentoonstelling.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.