Dasberg kan in 2013 het verhaal van het verdwenen Joodse Leven in Dordrecht verbeelden

27 september 2012
Dasberg kan in  2013 het verhaal van het verdwenen Joodse Leven in Dordrecht verbeelden

DORDRECHT – Het verdwenen Joodse leven in Dordrecht, dat is vernietigd in de tweede wereldoorlog, kan in het najaar van 2013 weer in de herinnering terug keren. Dan is er ook internationaal aandacht voor de kristalnacht, die 75 jaar geleden grootscheeps de vernietiging van de  Joodse cultuur in Duitsland markeert.

Voor de tweede oorlog had Dordrecht ook zichtbaar een Joodse cultuur en Joodse buurt in de stad.  In de oorlog kwamen 221 Dordtse Joden om zo verdween het Joodse leven uit de stad.

Rabbijn Samuel Dasberg (1872-1933), ook leraar van het Johan de Wittgynmasium – kan  symbool staan voor een verhaal dat toch vertelt moet blijven worden om het niet te vergeten.

Dit verhaal komt vrijdagavond vanaf 18 uur terug in de herinnering in het populaire RTV Dordrecht programma: Waar is Willem.  Op de fiets gaat Willem Diepeveen de stad door, waarbij cameraman Fokko van der Straaten, hem op de fiets volgt, om te eindigen op een Dordtse plek met een verhaal.

Vorige week kwam uiteindelijk een Hof achter de Grote Markt in beeld. Achttien kijkers wisten de naam: Samuel Dasberg Hof.

Willem Diepeveen wilde de kijkers niet het verhaal achter Dasberg onthouden. Hij zegt in de uitzending weer contact te hebben gezocht met de lokale historicus, die ook bekend is als voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking. Hans Berrevoets vertelt dat de Samuel Dasberg Hof symbool staat voor de verdwenen Joodse buurt in Dordrecht.   Willem Diepeveen loopt eerst om het verhaal weer eens te horen naar een plaquette aan een muur van een flat aan de Grote Markt, waarop ook een foto staat van de Synagoge.

Voorzitter Hans van Rossum van de afdeling Dordrecht van het Nederland Israëlgenootschap deelt het standpunt, dat het verdwenen Joodse leven niet vergeten mag worden.. Hij vindt het een goed idee om het verhaal van de familie Dasberg en Dordrecht als rode draad te nemen in 2013 wanneer wordt stilgestaan bij 75 jaar de kristalnacht. Hij hoopt op reacties van mensen, die mee willen denken aan activiteiten in het najaar van 2013.

De gemeente Dordrecht heeft rabbijn Samuel Dasberg de plek in het collectief geheugen gegeven door hem te eren met de straatnaam nabij de Grote Markt, waar tot de begin jaren van de tweede wereldoorlog de Joodse buurt te vinden was.

De rabbijn was tientallen jaren in Dordrecht maatschappelijk zeer actie. Hij gaf vanaf 1908 lange tijd hebreeuws aan het Johan de Wittgymnasium.  Op een plaquette bij de Grote markt, die in 2005 werd onthuld  is het Joodse verleden van Dordrecht zichtbaar gemaakt. Het woonhuis van Rabbijn Sasberg met de mooie tuin – waar vanaf 1932 zijn opvolger rabbijn Katan tot de oorlog woonde - stond op de plek waar nu auto’s staan 

De Synagoge, het Joods badhuis en de Joodse school waren er ook te vinden. 

Dasberg is een familie, die meerdere rabbijnen en Joodse geleerden heeft voortgebracht.  De zoon van Samuel Dasberg,  die de Joodse gemeenschap in Amsterdam als Rabbijn diende, werd in 1945 in een concentratiekamp omgebracht. Het nationaal Joods museum in Amsterdam besteedt ook aandacht aan de familie Dasberg.  Het Johan de Wittgymnasium, zo verbonden met het verhaal van de familie Dasberg, adopteert elk jaar in september opnieuw het Joodse herdenkingsmonument in het Stadhuis van Dordrecht.

Hans van Rossum, voorzitter van het genootschap Nederland Israél in Dordrecht,  hoopt dat de aandacht voor Dasberg wat los maakt in de stad.  ,,We zullen in oktober in onze bestuursvergadering er over praten, We zijn benieuwd of er in de stad mensen zijn die mee willen denken en doen.  Welk draagvlak is er om rondom 75 jaar Kristalnacht en de verdwenen familie Dasberg iets te doen in Dordrecht? De rabbijn was voor de tweede oorlog tientallen jaren een zeer bekende en actieve Dordtenaar.

Voorzitter Hans van Rossum verneemt graag reacties van mensen die voor het najaar van 2013 willen meedenken. Hij is bereikbaar via het nummer 078-6176885 of het adres  hrossum@qmail.com

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.