Jong, Dordts & Veelbelovend

27 september 2012
Jong, Dordts & Veelbelovend

DORDRECHT - Vrijdag 28 september zendt TV Dordrecht de documentaire 'Jong, Dordts & Veelbelovend' uit. Het programma is te zien vanaf 18.00 uur en dient als afsluiter van de RTV Dordrecht Documentairezomer. 'Jong, Dordts & Veelbelovend' is het eerste grote project van filmmaakster Flora van den Berg.

De documentaire gaat over de generatie van de huidige begin-twintigers waarvan Van den Berg (22) ook deel uitmaakt. Zij laat de druk zien die de jonge volwassenen voelen om succesvol te worden. Dit gebeurt aan de hand van de verhalen van zes veelbelovende Dordtse jongeren.

De groep bestaat uit twee ondernemers, een model, een actrice, een wielrenner en een rapper. In de docu krijgt de kijker een blik in het leven van de zes en vertellen ze over hun bezigheden, doelen en onzekerheden.

Kenmerkend voor de jongeren is een hoge mate van perfectionisme, gecombineerd met de angst dat er voortdurend tijd verloren gaat. Van den Berg vertelt hierover zelf in de docu: 'Ik ben presentatrice, programmamaakster, journaliste en commercieel gastvrouw en nog heb ik het gevoel dat ik niet genoeg doe.'

De druk die de jongeren voelen komt volgens hen grotendeels door televisie en het internet. Social media zijn uitermate geschikt om jezelf te profileren zoals jij dat wilt, waardoor iedereen alleen nog maar die premium-versie van jezelf te zien krijgen.

Zo kan het beeld onstaan dat jouw leven in werkelijkheid net zo succesvol en leuk is. Daar komt ook die onzekerheid vandaan, wordt uitgelegd in het programma. “Op Facebook zie je dat iedereen allerlei dingen doet, terwijl je zelf op de bank zit. Ja, dan voel je je best lui”, aldus Van den Berg in 'Jong, Dordts & Veelbelovend'.

Waarnemend hoofdredacteur Maurice Laparlière van RTV Dordrecht prijst het programma omdat het aansluit bij het huidige tijdsgewricht. “Als parttime docent journalistiek zie ik hoe lastig het momenteel soms voor jonge mensen is. Talent, creativiteit en energie zijn er voldoende. Maar het valt vaak niet mee om die om te zetten in een baan waarmee je de huur of hypotheek kunt betalen en waarmee je aan de vaak hooggespannen verwachtingen van je omgeving voldoet.”

Laparlière: “Ook iemand met talent als Flora maakt die worsteling mee. Dat heeft ze omgezet in deze documentaire. Ik ben er trots op dat we Dordtse jongeren laten zien die als voorbeeld kunnen dienen voor een generatie. Flora heeft haar ziel en zaligheid in deze productie gelegd.”

De documentairemaakster zelf wil geen negatief beeld geven van deze generatie. Van den Berg wil laten zien dat veel jonge mensen vol ambitie zitten en geen genoegen nemen met een magere voldoende.

Dat er gevochten moet worden is ook terug te leiden naar de huidige economie. “Er zijn minder kansen, dus moet je extra je best doen.” Laparlière: “De documentaire van Van den Berg laat knap zien dat deze generatie sterk is, maar toch ook zijn specifieke zwakke kanten heeft.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.