Idordt reageert in media-discussie op Piet van Westen (Dordt Centraal)

28 september 2012
Idordt reageert in media-discussie op Piet van Westen (Dordt Centraal)

DORDRECHT -  Idordt wil een podium voor discussie zijn en daarom  gooit redacteur Scharco *  al een steen in de vijver voor een debat. Hij heeft de link naar de nieuwssite van Dordt Centraal weggehaald.

Piet van Westen, de directeur/oprichter van Dordt Centraal, maakte vandaag in zijn krant een debat over overheidssteun aan de publieke omroep los. Gisteren maakte Van Westen ook publiek op de website van zijn onderneming.

Zijn woorden hebben ook de aandacht getrokken van nieuwssite Dordrecht.net

Piet van Westen is een commericiele bladenmaker in hart en nieren. Hij begon bij de Stem van Dordt BV dat eigendom van BV De Dordtenaar werd en na veel omzwervingen Wegener Media werd. Piet van Westen geeft in een huis-aan-huis in een eigen formaat. Hij begon op de woensdag en toen in 2005 Dagblad De Dordtenaar AD De Dordtenaar werd ging hij zelfs twee keer per week verschijnen. Het tweede lustrum is al gevierd en Piet van Westen heeft voor een mediabedrijf met een redactie gezorgd met een eigen uitstraling.

Idordt vraagt reacties op de eigen site. Om alvast de discussie van twee kanten te belichten dat verhaal als inleiding hierbij van www.idordt.nl

Nadat de gemeenteraad de plannen over de nieuwe omroep heeft goedgekeurd en het budget heeft vastgesteld gaat Piet van Westen, directeur van Dordt Centraal nogmaals de discussie aan over de kosten van de nieuwe omroep. Piet heeft het over de kosten en is vooral bang dat de lokale omroep er met zijn nieuws vandoor gaat.

Piet van Westen:  "Prima dat er een publieke omroep is, maar ik vind wel dat de discussie gevoerd moet worden over wat die omroep mag kosten. Blijven ze van anderen gekopieerd nieuws brengen of gaan ze zelf online de actualiteit verslaan? Want ik blijf het krom vinden dat wij het nieuws via onze site en twee wekelijkse edities van Dordt Centraal ongesubsidieerd brengen en gesubsidieerde media daar vervolgens mee aan de haal gaan."

Piet doelt hiermee op iDordt.nl/nieuws. Één van de meest bekeken pagina’s op iDordt omdat hier een overzicht van al het Dordtse nieuws is te vinden. Op idordt.nl/nieuws staat alleen de titel en de eerste twee regels van het artikel. Wil je het artikel lezen dan is het artikel op de oorspronkelijke site te lezen. Hiermee genereert iDordt bezoekers voor Dordtse nieuwssites.

De nieuwspagina op iDordt.nl krijgt dagelijks gemiddeld 114 bezoekers. Hiervan klikt 62% op een nieuwsitem en leest het artikel op de oorspronkelijke bron. De nieuwspagina levert dus dagelijks 71 bezoekers aan de verschillende nieuwssites. iDordt stuurt dagelijks een klein aantal internetters naar DordtCentraal.nl

De facebook pagina van Dordt Centraal is ook een RSS feed, alleen gaan hier de reclame-inkomsten naar Mark Zuckerberg. Mark zal met 2 likes echter niet echt veel verdienen aan deze fanpage.

Dordt Centraal heeft een RSS-feed aanstaan en die plaatsen we, samen met de andere nieuwsbronnen, op iDordt.nl/nieuws. Dit doen we al twee jaar, maar de dag nadat de gemeenteraad de plannen heeft goedgekeurd voor de nieuwe lokale omroep stuurt Piet een mail dat het niet mag. En gisteren dus een stukje op de site van DordtCentraal.

Mag je een RSS-feed op je site plaatsen?
Auteursrecht en internet is lastig. Door internet staat het hele auteursrecht op zijn kop en is nog veel onduidelijk. Het lijkt er op dat je wel een RSS-feed op je site mag opnemen als je aan een duidelijke bronvermelding doet. Op iDordt.nl/nieuws is de bronvermelding mogelijk niet helder genoeg. Wanneer we voor ieder bericht de sitenaam noemen is het waarschijnlijk wel goed.

En nu?
Wij denken dat we de DordtCentraal alleen maar aan bezoekers helpen maar als Piet het niet wil zullen we de feed naar DordtCentraal uitzetten. Ondertussen gaan we kijken of we de feed kunnen aanpassen zodat netjes de bron wordt genoemd.

Als Idordt.nl dat onderdeel wordt van een nieuwe mediaorganisatie met radio en tv als onderdeel van de stichting RTV Dordrecht. De gemeenteraad vindt dat een goede toekomst.

Redacteur Scharco is Marco van Schaardenburg, oprichter, grondlegger van Idordt. Hij zal toetreden tot de nieuwe organisatie voor met name nieuwe media.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.