Evenementenstad op de Korrel in feestdebat op woensdag 3 oktober

24 september 2012

DORDRECHT - De stad Dordrecht mag zich evenementenstad noemen, maar is het totale aanbod wel evenwichtig? En hoe lang laat de stad zijn pleinen nog gijzelen door markt en horeca? Het zijn twee belangrijke vragen, die aan bod komen tijdens het Grote Feestdebat op woensdag 3 oktober in het Dordrechts Museum vanaf kwart voor zeven. In een brede discussie wordt ook bekeken of de identiteit van de stad is terug te vinden in de festivals. Dordrecht is immers ook de bakermat van taal en staat en er is de roep om 19 juli mtot nationale feestdag uit te bouwen.

Het Grote Feestdebat is het zesde in de reeks van grote stadsdebatten, die worden georganiseerd door Dordtse journalisten en vrijwilligers. Nu de titel Evenementenstad voor de tweede keer door Dordrecht is binnen gesleept, rijst de vraag of het nu wel welletjes is, of dat we pas tevreden zijn als het elke week feest is in de stad? De eeuwige discussie tussen levendigheid en leefbaarheid van de binnenstad laait daarmee weer op. Of moeten we met de festivals juist de wijken in?   

Organisatoren van evenementen en andere deskundigen worden natuurlijk gevraagd om hun opinie te geven op Dordrecht Evenementenstad. Wat voor feestjes ontbreken er nog? Gaan we voor meer elitair, lekker laagdrempelig of een mengvorm? Is de evenementenkalender evenwichtig; biedt die voor elk wat wils? Is er voor jongeren genoeg te beleven? Of missen we juist een krasse knarrenfestival? Op intercultureel gebied lijkt er ook meer mogelijk dan in het huidige aanbod.

Juist in een tijd waarin subsidies en sponsorbijdragen onder druk staan moeten evenementen wellicht ook slimmer georganiseerd worden. Kunnen sommige activiteiten niet gebundeld worden onder één nieuwe noemer? Doe je niks, dan gaat waarschijnlijk de ingezette lijn door van het schrappen van evenementen of het verlagen van ambities of de frequentie er van. Moet de gemeente Dordrecht festivals alleen faciliteren en een beetje geld geven, of meer dan dat?

Een interressante vraag is in hoeverre evenementen typisch Dordts zijn. Waarin onderscheidt een festival in Dordt zich van dat in een willekeurige andere stad? Waarom is duurzaam organiseren (nog) geen criterium bij toekenning van subsidies? Een discussie, die steeds opduikt op twitter, is die over de pleinen als evenementenlocaties. Het Statenplein wordt gegijzeld door de markt, het Scheffersplein door de horeca, de Grote Markt door geparkeerd blik en het Otto Dickeplein door klagende omwonenden.

Terecht of onterecht ? De journalisten Kees Thies en Thijs Blom zullen op de hun bekende wijze de presentatie doen. De debatzaal , die onderdeel is van restaurant Art en Dining, wordt door ondernemer Ad Janssen beschikbaar gesteld. Na het debat is er volop de ruimte voor informeel contact.
Volgens  woordvoerder Hans Berrevoets namens de organisatie hebben de vorige vijf debatten laten zien, dat veel vragen in de debatten weer tot antwoorden en interessante suggesties kunnen leiden. De zesde aflevering, onder de titel, het Grote Feestdebat, in de grote zaal van het Dordrechts Museum en begint op woensdag 3 oktober om 18.45 uur. Inmiddels het organiseren van debatten echt een traditie geworden, want in de agenda is woensdag 28 november al opgenomen als winterdebat met sociale onderwerpen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.