Bijverdienen en een bijstandsuitkering: hoe zit dat?

05 oktober 2012
Bijverdienen en een bijstandsuitkering: hoe zit dat?

DORDRECHT - De Sociale Dienst Drechtsteden besteedt deze week extra aandacht aan ‘Bijverdienen en een bijstandsuitkering’. Deze actie maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Voorkom problemen. Weet hoe het zit.nl’, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hiermee informeert de Sociale Dienst mensen met een bijstandsuitkering dat ze inkomsten moeten melden, ook als het ‘slechts’ om bijverdiensten gaat. Als iemand met een bijstandsuitkering af en toe een klusje doet, spullen verkoopt op de vlooienmarkt of zo nu en dan oppast en daar geld voor krijgt, dan is er sprake van bijverdienen. Deze inkomsten kunnen invloed hebben op de hoogte van de bijstandsuitkering. Soms heeft iemand zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Het op tijd doorgeven van inkomsten aan de Sociale Dienst is dus belangrijk. Wie dat vergeet moet niet alleen de teveel ontvangen uitkering terugbetalen, maar loopt ook kans op een boete.

Terugbetaling is een vervelende verrassing
Het blijkt dat mensen met een bijstandsuitkering er niet altijd bij stilstaan dat ze dit soort inkomsten moeten melden. Dan komt een terugbetaling van teveel betaalde uitkering als een onaangename verrassing.

De Sociale Dienst Drechtsteden wil dit voorkomen door haar klanten goed te informeren over hun rechten en plichten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de afspraken die schriftelijk worden vastgelegd tijdens de bijeenkomsten met onze klanten en in het besluit dat mensen ontvangen als een bijstandsuitkering wordt toegekend.

De Sociale Dienst Drechtsteden is blij met de landelijke campagne, waarin mensen met een bijstandsuitkering nog eens worden herinnerd aan hun rechten en plichten. ,,Wij vinden het belangrijk dat onze klanten weten wat ze van ons kunnen verwachten maar ook wat hun plichten zijn”, zegt Yvonne Bieshaar, directeur van de Sociale Dienst Drechtsteden. ,,Het op tijd melden van wijzigingen, ook in je inkomsten, is één van die plichten. We wijzen onze klanten daar deze week nog eens extra op met berichten in de krant en met folders. Uitkeringen worden betaald van geld, dat we als belastingbetalers samen moeten opbrengen. Daarom is het belangrijk dat er geen misbruik of onnodig gebruik van wordt gemaakt en dat het geld terechtkomt bij mensen die het echt nodig hebben.”

Hoe controleert de Sociale Dienst?
Klanten van de Sociale Dienst zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd doorgeven van de juiste informatie. Maar de Sociale Dienst is ook aangesloten op een landelijke database met daarin gegevens van UWV, Belastingdienst, RDW, SVB en andere publieke organisaties. Door koppeling van bestanden is veel informatie beschikbaar. Als deze informatie afwijkt van de gegevens die klanten zelf opgeven, kan dat reden zijn om een onderzoek te starten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.