Maarten Vogelezang krijgt Johan de Wittspeld op de keramiek markt

08 oktober 2012
Maarten Vogelezang krijgt Johan de Wittspeld op de keramiek markt

DORDRECHT - Tijdens de Dordtse keramiek markt reikte wethouder J. Moss een Johan de Wittspeld uit aan M. Vogelezang. Zondag 7 oktober om 12.15 op het Hof. Voor zijn verdiensten voor de stichting keramiek markt Dordrecht en voor zijn betrokkenheid bij de Dordtse Krachtsport en Atletiekvereniging 'Hercules'.

Johan de Wittspeld
Voor deze eer komen mensen in aanmerking die zich gedurende minimaal 10 jaar op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Dordrechtse samenleving. Toekenning geschiedt door het college van Burgemeester en Wethouders op voorstel ven 1 van zijn leden. Op de speld staat de handtekening van Johan de Witt (1625-1672) de belangrijkste Nederlandse staatsman van toen. 'Het staat symbool voor mensen die niet opgeven', vertelde wethouder J. Mos in een korte hulde aan Maarten Vogelezang.

De keramiek markt
De heer M. Vogelezang is 1 van de initiatiefnemers van de keramiek markt. Waarvan de eerste in 1999 plaats vond. Sindsdien is hij dit evenement blijven stimuleren en organiseren. Nadat hij zelf wat prijzen had uitgereikt werd hij  verrast met deze eer. Omdat precies toen het zonnetje doorbrak, sprak de wethouder J. Mos gepast: 'U wordt zelfs letterlijk in het zonnetje gezet'.

De markt vond plaats, op en rondom het Hof, de Hofstraat en de kloostertuin. Keramisten uit Nederland, België, Duitsland en Hongarije toonden er hun werk in bijna 50 kramen. Gebruiks- en sieraardewerk, keramische objecten voor binnen en buiten en kunstobjecten waren te bewonderen en te koop.
In het Hofkwartier stond ook een kraam waar kinderen onder deskundige leiding met klei konden werken. De kunstwerken mochten na afloop mee naar huis worden genomen. Een pottenbakker demonstreerde het werken met een draaischijf. Zowel volwassenen en kinderen konden zo zien hoe een keramisch object ontstaat en zelf proberen van een stuk klei: een vaas of schaal te draaien.

Tekst en foto's: Dawn Eve van Norden

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.