Museumboek ‘Bekijk ’t maar!’ gepresenteerd

12 oktober 2012
Museumboek ‘Bekijk ’t maar!’ gepresenteerd

DORDRECHT -  Onder grote belangstelling van kinderen en ouders is woensdag 10 oktober het kinderboek ‘Bekijk ’t maar!’ over het Dordrechts Museum gepresenteerd. Een bijzonder boek dat er in slaagt om kunst levendig te maken voor kinderen, aldus directeur Ankie Kesseler van bibliotheek A tot Z die het eerste exemplaar in ontvangst nam.

In het boek van schrijver Peter Marijnissen en illustrator Alex de Wolf worden schilderijen in het museum tot leven gewekt aan de hand van tien verschillende verhalen zoals een sprookje, interview, brief of gedicht. Hoofdpersoon in het boek en gids op deze ontdekkingstocht door de museumcollectie is Koos de Suppoost. Hij las de kinderen tijdens de presentatie een verhaal voor over het reusachtige schilderij ‘Gezicht op Dordrecht’ van Adam Willaerts uit 1629, dat in de hal bij de trap hangt. In ‘Bekijk ’t maar!’ staat een verslag van de vergadering van het stadsbestuur dat moet bepalen wat er allemaal op het schilderij moet komen. Dordrecht met veel schepen en veel water, luidt het besluit van de bestuurders na enig gebakkelei. Want daar heeft de stad haar rijkdom aan te danken en over het water komt iedereen in die tijd de stad binnen.

Het boek staat vol met interactieve verhalen en illustraties over schilderijen als de Eend van Aelbert Cuyp, het portret van ‘zeeheld’ Cornelis de Witt, van romantische landschappen, van Rembrandt en zijn leerling Samuel van Hoogstraten, van Boudin en Breitner.

,,Als we het onze boeken zouden vragen, zouden ze graag in een museum met zoveel verhalen wonen,” sprak bibliotheekdirecteur Kesseler bij de presentatie. Ze citeerde een gedicht van kinderboekenschrijver Ted van Lieshout, dat het boek volgens haar goed typeert: ,,Eerst dacht ik bij het woordje kunst alleen aan schilderijen, die stilletjes gevangen zijn in lijsten aan de wand. Nu denk ik bij het woordje kunst aan thuis en aan verhalen, die opgeslagen liggen in een dichtgeslagen boek.

Ik kan er met mijn vinger en mijn ogen in verdwalen en vind er soms een streling in als ik een streling zoek.” Volgens Kesseler is het boek een geslaagde poging om kinderen bij het museum te betrekken. ,,Wat ik met name bijzonder vind is dat er een manier is gevonden om kunst voor kinderen echt levendig te maken. Daardoor is het boek cultuureducatie avant la lettre,” zei ze. Ook ouders en docenten kunnen ermee aan de slag en de bieb wil er samen met het museum een leesproject aan koppelen.

Directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum benadrukte dat het kinderboek een lang gekoesterde wens van het museum is en dat medewerkers, culturele organisaties en sponsoren heel veel energie hebben gestoken in de totstandkoming ervan. ,,Anders had het nooit zo mooi kunnen worden,” stelde hij.

Omdat het kinderboekenweek was, mochten kinderen verkleed naar de presentatie komen. De drie leukst verklede kinderen kregen een boek cadeau. De negenjarige Eva was een van de gelukkigen en begon er meteen in te bladeren. ,,Er staat veel over vroeger in en het lijken me spannende verhalen. Ik denk dat ik na het lezen ook de schilderijen die er in staan wil gaan bekijken in het museum,” vertelde ze.

Het rijk geïllustreerde boek is te koop in de museumwinkel en in kinder- en jeugdboekwinkel De Giraf aan de Groenmarkt 163 in Dordrecht. ‘Bekijk ’t maar!’ richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar en kost 22,95 euro. Wie het voor 1 december aanschaft krijgt er een gratis ansichtkaart bij met een afbeelding uit het boek van illustrator Alex de Wolf. Voor leden van de Vereniging Dordrechts Museum kost het boek in de winkel van het museum slechts 18,50 euro. Deze aanbieding duurt tot 1 februari 2013.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.