Huishoudelijke ondersteuning anders geregeld

20 oktober 2012
Huishoudelijke ondersteuning anders geregeld

DRECHTSTEDEN - De huishoudelijke ondersteuning wordt vanaf 1 januari 2013 anders geregeld in de Drechtsteden. We gaan uit van wat er aan ondersteuning nodig is om een huishouden op orde te hebben. Dat betekent maatwerk. Want afhankelijk van wat iemand zelf kan doen of zijn sociale netwerk, kan dat voor iedereen anders zijn. Het gaat voortaan om het resultaat in plaats van het aantal uren hulp.

Landelijk is er een verandering gaande bij de Wmo waarbij de rol voor een zorgzame samenleving groter wordt. Daarbij kijken we eerst naar de eigen mogelijkheden van mensen en die van hun sociale netwerk. En of er algemene voorzieningen zijn zoals een boodschappendienst of maaltijdenservice. Daarnaast groeit door de vergrijzing de vraag naar zorg. “De druk op de bestaande voorzieningen wordt steeds groter. De beschikbare ondersteuning moet daarom efficiënter ingezet worden”, aldus Aaike Kamsteeg portefeuillehouder Wmo Drechtsteden.
Huishoudelijke ondersteuning aanvragen

Wanneer iemand ondersteuning bij het huishouden nodig heeft gaat de Sociale Dienst Drechtsteden in gesprek over de vraag. Daarbij kijken we eerst naar eigen mogelijkheden van mensen en die van de directe omgeving of algemene voorzieningen. Mocht dat geen oplossing bieden, dan kan er professionele ondersteuning van een zorgaanbieder toegekend worden. Samen met de zorgaanbieder bespreekt de aanvrager welke hulp precies nodig is. De afspraken daarover worden vastgelegd in een persoonlijk ondersteuningsplan.

Bestaande klanten
Met mensen die nu al huishoudelijke hulp krijgen gaat de Sociale Dienst Drechtsteden persoonlijk in gesprek om uit leggen wat er gaat veranderen. Tussen 1 januari 2013 en eind oktober 2013 worden daarvoor aan huis afspraken gemaakt. Tot die tijd blijven de bestaande afspraken voor huishoudelijke ondersteuning staan.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.