Dordtse Historische kalender vermeldt voor zondag Joop van Halen

27 oktober 2012

DORDRECHT -  Joop van Halen staat op de Dordtse Historische Kalender. Zijn weduwe Riet Mijnster stelt deze vermelding voor de geschciedenis van Dordrecht op prijs. De tekst:

De op 28 oktober 1937 geboren en helaas te vroeg overleden Joop van Halen had de letteren in zijn bloed zitten. Joop begon op een vernieuwende wijze rond 1985 in buurthuis de Keet in Sterrenburg met literaire avonden. In die tijd legde hij ook het markante stemgeluid van dichter en schrijver C. Buddingh' vast. Toen in 1987 Dirk ten Veen wethouder voor de VVD werd, kregen zijn nieuwe plannen stadsbrede uitwerking. Aan het Steegoversloot opende in 1994 Ten Veen in aanwezigheid van burgemeester Noorland het pand van stichting Perspektief. In augustus 2011 volgde de verhuizing naar de centrale bibliotheek.

De betekenis in de geschiedenis van Joop blijft. Dichter Kees Klok schrijft over Joop van Halen: 'Hij nam het initiatief tot de oprichting van het Buddingh’ Genootschap. Joop van Halen kan in literair opzicht gezien worden als de opvolger van Bobby Kinghe. Hij richtte de stichting Perspektief/Deletterenspreken op en nam met die organisatie het voortouw bij tal van literaire activiteiten in Dordrecht. Zonder Joop van Halen zou het literaire leven van Dordrecht aanzienlijk kariger zijn. Gelukkig zetten anderen na zijn veel te vroege overlijden zijn levenswerk voort, zoals te zien is op http://www.deletterenspreken.nl is ook de Debutantenprijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste prozadebuut een initiatief van Joop'.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.