HVC gaat stoom van afvalverbranding leveren aan DuPont

30 oktober 2012
HVC gaat stoom van afvalverbranding leveren aan DuPont

DORDRECHT - DuPont en HVC in Dordrecht hebben een overeenkomst getekend voor de levering van stoom van HVC aan DuPont. DuPont zal vanaf eind 2013 stoom afnemen via een pijpleiding die loopt vanuit de afvalenergiecentrale van HVC naar DuPont. Daarmee neemt de CO2-uitstoot van de Dordtse locatie van DuPont met zo’n 30 procent af, een besparing van ruwweg 50.000 ton CO2 op jaarbasis. Deze hoeveelheid is te vergelijking met de uitstoot van zo’n 15.000 middenklasseauto’s bij gemiddeld 20.000 km per jaar.
Hoog in het vaandel
Bij de verbranding van afval komt veel warmte, in de vorm van stoom, vrij. Eind 2013 wordt de stoom direct geleverd aan DuPont .
“Dit project past goed bij de doelstellingen van DuPont en HVC. Beide bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In de weekenden gaan wij de stoom van buurman HVC gebruiken die nodig is voor onze productieprocessen”, zegt Paul Meyers, directeur van de locatie Dordrecht van DuPont. “Onze eigen energiecentrale kunnen we in de weekenden uitschakelen, waardoor we geen gas hoeven te verbranden. Dit bespaart fossiele brandstoffen en verlaagt de CO₂-uitstoot.”
Wim van Lieshout, directeur HVC: “Met de stoomlevering aan DuPont verhoogt HVC het energetisch rendement van de installatie aanzienlijk met zo’n 10 procent. Dit betekent voor ons ook een verduurzaming van de afvalenergiecentrale.”

Wethouder Duurzaamheid, Harry Wagemakers, toont zich verheugd over de samenwerking tussen DuPont en HVC. “Het klinkt misschien niet heel spectaculair, zo'n stoomleiding tussen twee bedrijven die toevallig redelijk dicht bij elkaar liggen, maar het levert ons als stad wél spectaculair veel op. Een van de doelstellingen binnen ons speerpunt Duurzaamheid is het realiseren van 11% energiebesparing in 2015 (t.o.v. 2009). De stoomlevering van HVC aan DuPont neemt een derde van deze doelstelling voor haar rekening! Een mooi initiatief van het bedrijfsleven dus.”

Na een periode van intensieve technische studies en voorbereiding gaat begin 2013 de eerste schop in de grond voor de aanleg van de pijpleiding. De leiding tussen HVC en DuPont zal ongeveer een kilometer lang zijn. Met de realisatie van het project is een investering van circa acht miljoen euro gemoeid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.