Kloostertuin toch niet afgesloten

01 november 2012
Kloostertuin toch niet afgesloten

DORDRECHT - De nachtelijke afsluiting van de Kloostertuin door middel van hekken gaat niet door. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de al verleende vergunningen in te trekken. Het college constateert dat de overlast in de Kloostertuin in de afgelopen twee jaar aanzienlijk is gedaald (van 83 naar 18). Daarnaast zijn er bezwaren ingediend tegen de afsluiting.


Met name over de overlast van (verslaafde) dak- en thuislozen is enorm teruggedrongen. De Taskforce Overlast in de Openbare Ruimte richt zich juist op deze groep, met aan de ene kant strenge handhaving en aan de andere kant goede voorzieningen, zoals het nieuwe Domus. In 2012 waren er nog maar 2 klachten over deze groep. De andere 16 overlastmeldingen betroffen jongeren, waarvan de meerderheid tot 22.30 uur. Afsluiting van de tuin zou alleen effect hebben in de nachtelijke uren, als het aantal meldingen beperkt is.

 

Beperkingen

Afsluiting zou daarentegen voor verschillende omwonenden beperkingen meebrengen, bijvoorbeeld omdat hun voordeur binnen het afgesloten gebied is. Ook is er twijfel over de handhaving van de afsluiting, omdat ongeveer 100 huishoudens een sleutel krijgen. 

Alles overwegende heeft het college nu besloten af te zien van het afsluiten van de Kloostertuin. ,,,Hekken zijn alleen een middel. Het doel, terugdringen van de overlast, hebben we nu met andere maatregelen bereikt”, zegt wethouder Rinette Reynvaan. ,,Uiteraard gaan we daar mee door.”

 

Meningen verdeeld

In 2009 hebben omwonenden van de Kloostertuin de gemeente gevraagd om actie te ondernemen tegen de overlast in de tuin. In 2010 twee enquêtes geweest over het idee de Kloosteruin ’s nacht met hekken af te sluiten. De meningen bleken zeer verdeeld, maar een meerderheid koos voor afsluiting. Daarna zijn er diverse procedures gevolgd om de plaatsing mogelijk te maken, zoals een verkeersbesluit en een vergunningaanvraag. Ook daarbij bleken de reacties gemengd.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.