Duurzaamheidsfabriek Dordrecht heeft met eerste 4-D gevel wereld primeur

04 november 2012

DORDRECHT /DRECHTSTREEK -   De regio Dordrecht kan op woensdagavond vanaf 18 uur, op de energiemarkt, al kennis maken met een wereldprimeur. Inmiddels melden bronnen de wereld van de duurzaamheid over de plek waat het platform duurzaamheid het duurzaamheidscafé PLUS organiseert.. Uit de regio komt ook burgemeester Bert Blasé voor een duurzame toespraak.

De Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht heeft de eerste industriële 4-D gevel ter wereld. De gevel, die bestaat uit roterende modules, kan zonne-energie opwekken, lucht zuiveren (fijnstof afvangen), regenwater afvangen en bufferen, hittestress tegengaan, licht of zelfs voedsel produceren en reclame maken.Op deze manier kun je gevels, daken en zelfs voetbalvelden 24 uur per dag, zeven dagen per week rendabel maken’, zegt Peter van Dommele, oprichter van de Duurzaamheidsfabriek.

‘In Nederland is’, aldus Van Dommele, ‘ongeveer 2,6 miljard m2 bebouwd oppervlak dat je op deze manier van waarde kunt voorzien. In de Duurzaamheidsfabriek gaan we samen met industrie, kennisinstellingen en onderwijs meerdere toepassingen ontwikkelen.’

De oppervlakte-combinatietechnologie werd ontwikkeld door het Sliedrechtse bedrijf Cablean, met steun van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Leerpark Dordrecht is een icoonproject van Urgenda.
De officiële opening van de eerste 4-D gevel vindt plaats op 8 november, tijdens het 4-D World Congres.

Op 7 november hebben Dordtenaren en mensen uit de regio een primeur dus. De burgemeester van Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam, Bert Blase, is op Dordtse grond één van de sprekers. Zijn toespraak is rond 19 uur.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.